Banjalučanin najavio tužbu protiv SO Prijedor-Prvi vatrogasac, a nije video požar?

Skupština opštine Prijedor za starešinu Teritorijalne vatrogasne jedinice imenovala je Nebojšu Miljuša, koji ne ispunjava uslove za prvog vatrogasca, tvrdi Banjalučanin Vinko Kosić, jedan od kandidata za ovo mesto, i najavljuje da će tužiti SO Prijedor!
Kosić, koji trenutno radi kao stručni saradnik u Zavodu za zaštitu od požara „ViZ“ Banjaluka, naglašava za Press RS da njegov protivkandidat nema nikakvog iskustva u vatrogasnoj branši, a sumnjivim smatra i njegov stručni ispit za rukovodioca gašenja požara!
Miljuš, s druge strane, tvrdi da je Kosić komisiji koja je sprovodila izbor dostavio prilično „neozbiljan“ program rada, što je, kako ističe, najverovatnije ocenjeno kao nedostatak. On dodaje da je neposredno pred zatvaranje konkursa položio stručni ispit i da tokom trajanja konkursa nije bilo nikakvih nelogičnosti!
Izabrali neiskusnog
Uprkos njegovim tvrdnjama, Kosić poručuje da će na sudu lako dokazati sve nepravilnosti, koje su, prema njegovim rečima, nizale od dana raspisivanja konkursa do njegovog zaključenja!
– Konkurs je raspisan 3. januara, a Komisija za imenovanja SO Prijedor 19. aprila ove godine za starešinu je izabrala Miljuša. On je do tada radio u preduzeću „Prijedorčanka“, što znači da nikako nije mogao imati tri godine iskustva u zaštiti od požara, što je bio poseban uslov za izbor starešine. Tvrdim da su članovi komisije svesno odugovlačili da završe konkurs sve dok moj protivkandidat nije prikupio potrebnu dokumentaciju, odnosno položio stručni ispit. Tu prvenstveno mislim na obavezni ispit za rukovodioca gašenja požara, koji Miljuš do raspisivanja konkursa nije imao. Naime, vatrogasci su u Srpskoj izuzetno deficitaran kadar, tako da svako u ovoj branši izuzetno dobro zna ko raspolaže kakvim kvalifikacijama, a ja se ovim poslom bavim skoro 35 godina – naglašava Kosić.
On dodaje da je od 18. godine u vatrogasnim vodama, zbog čega je, kako ističe, ostao zatečen kada je na mesto starešine jedinice u Prijedoru izabran Miljuš.
– Na Višoj tehničkoj školi u Zagrebu diplomirao sam 1984. godine i stekao zvanje inženjera zaštite od požara. Pre toga, položio sam ispit za rukovodioca gašenja požara. Radio sam u nekoliko preduzeća u sektoru zaštite od požara, a već drugi mandat, kao volonter, obavljam dužnost komandira VJ u sastavu Vatrogasnog društva Banjaluka. Uprkos tome, SO je izabrala čoveka bez ikakvog iskustva, što ću bez mnogo truda dokazati na sudu – naglašava Kosić.
Miljuš, međutim, tvrdi da to što je Kosić ispit položio pre skoro 30 godina ne znači nikakvu prednost.
– Tačno je da sam kao šef održavanja u „Prijedorčanki“ radio 14 godina. Međutim, time je obuhvaćena i zaštita na radu i zaštita od požara. Stručni ispit položio sam 30. januara ove godine, jer je to bio preduslov da učestvujem u izboru za starešinu prijedorske TVJ. Krajem prošle godine završio sam obuku za polaganje ovog ispita, tako da sam ispunjavao sve uslove koje je konkurs zahtevao. U odnosu na Kosića, moja prednost se ogleda u tome što sam komisiji dostavio prilično kvalitetan program rada, dok je moj protivkandidat svoj program sažeo u jednom pasusu – tvrdi Miljuš i dodaje da će se tokom mandata boriti da se popravi negativna reputacija koja već dugo prati TVJ Prijedor.
Obojica ispunjavala uslove?
Podsetimo, ova vatrogasna jedinica dospela je u žižu javnosti, nakon što je Miljušev prethodnik Mile Međed, zbog navodne radne nediscipline, pre pet meseci otpustio dva vatrogasca, čije su otkaze Inspekcija rada i Savez sindikata RS ocenili nezakonitim. Radnike je 17. aprila, odnosno samo dva dana pre nego što je Međed predao mandat Miljušu, resorno ministarstvo vratilo na posao.
Tokom jučerašnjeg dana nismo uspeli da stupimo u kontakt sa predsednikom komisije kako bismo i zvanično saznali šta je presudilo prilikom izbora prvog prijedorskog vatrogasca. Međutim, naš sagovornik, odlično upućen u tok nedavnog konkursa, kaže da su oba kandidata ispunjavala sve uslove konkursa.
– Ne bi bila greška da je bilo koji izabran! Na konkurs se prijavilo pet kandidata, od kojih su tri ispala u prvom krugu – kaže naš sagovornik.
Škondrić: Miljuš imenovan na predlog komisije
Sekretar SO Prijedor Željko Škondrić kaže da je rešenje o izboru Miljuša doneto na osnovu predloga skupštinske Komisije za izbor i imenovanja.
– Tokom konkursa i izbora nije bilo nikakvih nelogičnosti, ali svako ko je nezadovoljan ovim rešenjem ima mogućnost da zadovoljenje pravde potraži pred nadležnim institucijama. Protivkandidat može da podnese tužbu, a na pravosudnim institucijama je da utvrde da li je bilo neregularnosti – naglašava Škondrić.
Press RS

Comments are closed.