Besplatne radionice za pisanje projekata za EU

olobuka

U Oštroj Luci danas je počela besplatna edukacija žena koje se bave poljoprivredom o pisanju projekata za EU i ostale donatore koju sa 62.513 KM finansira Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske.

Aleksandra Pećanac iz Inovacionog centra Banjaluka, koja vodi obuku, rekla je da je svrha obuke sticanje osnovnih znanja i vještina o upravljanju projektnim ciklusom, ali i da se predstave svi trenutno dostupni fondovi za ruralni razvoj – kako bespovratna donatorska i sredstva iz javnih budžeta, tako i kreditne linije.

– Konačan rezulatat obuke je da svaka grupa ima urađen grubi, okvirni nacrt projekta koji bi zajedno prijavljivali lokalne zajednice, udruženja poljoprivrednih proizvođača i individualni proizvođači – navela je Pećanac.

Ona je istakla da je projektom obuhvaćeno šest lokalnih zajednica u BiH – Banjaluka, Prijedor i Oštra Luka u Republici Srpskoj, te Odžak, Orašje i Domaljevac u Federaciji BiH.

– Za učešće u projektu birane su lokalne zajednice koje su lani bile pogođene poplavama, ali one koje su među njima, na bazi preliminarnih istraživanja, pokazale najviše interesovanja za svoj ruralni razvoj – navela je Pećanac.

Predstavnik opštine Oštra Luka Dalibor LJuboja rekao je da su u obuci učestvovali predstavnici opštinske uprave i ovdašnjih udruženja „Kim“, „Matica“ i „Sana“.

– Za našu opštinu prioritet u ovoj oblasti je nabavka hladnjače za jagodičasto i bobičasto voće. Opština je u završnoj fazi kupovine zemljišta za taj pogon i svakako da jednu od prilika vidimo i u pretpristupnim fondovima EU – naveo je LJuboja.

Projekat radionica za žene koje se bave poljoprivredom u Prijedoru sprovode udruženja Evropski edukacijski forum iz Zagreba i Spoljnopolitička inicijativa BiH iz Sarajeva u saradnji sa lokalnim udruženjima poljoprivrednih proizvođača i Inovacionim centrom Banjaluka.

Slične radionice planiraju se organizovati i za žene koje se bave preduzetništvom u 2016. godini.

Autor: SRNA – SrpskaCafe.com

Comments are closed.