Besplatno testiranje na HIV povodom Svjetskog dana borbe protiv ove bolesti

Prvog decembra širom svijeta se obilježava Svjetski dan borbe protiv HIV-a. Tim povodom, prijedorska medicinska laboratorija „MIR-e-LAB“ u četvrtak, 01.12.2011. godine, svojim pacijentima i ostalim zainteresovanim sugrađanima besplatno nudi najmoderniji test na HIV, koji uključuje detekciju antigena i antitijela savremenim aparatima. Anonimnost i zaštita ličnih podataka je zagarantovana. Svi oni koji žele detaljnije informacije o ovom testiranju mogu se obratiti u prostorije laboratorije „MIR-e-LAB“ koje se nalaze u ulici Majora Milana Tepića bb(pored apoteke i ambulante „Hannah“) ili se javiti putem telefona 052/215-580. Nemojte propustiti priliku da se testirate na ovu opaku bolest!
HIV, humani imunodeficijentni virus ili virus humane imunodeficijencije, je virus koji napada CD4 protein na površini limfocita, koji su zaduženi za odbranu organizma. Na ovaj način, oslabljuje imunitet organizma i stvara mogućnost da se razvije bolest nazvana sida(AIDS). HIV infekcija se prenosi razmjenom tjelesnih tečnosti kao što su krv ili sperma. Ljudi koji nisu zaštićeni (kondomom) prilikom seksualnog odnosa ili koriste zajedničku iglu prilikom ušpricavanja bilo čega u organizam, imaju najveće šanse da se zaraze.
Tečnosti kao što su suze, mokraća (urin) ili pljuvačka takođe sadrže virus, ali u mnogo manjim količinama i teško se prenosi putem njih, ali treba biti obazriv. Radi se o ekstremno opasnoj bolesti i svi koji su često seksualno aktivni, a ne koriste kondom, ili su koristili istu iglu za injekciju sa nekim iz bilo kog razloga – trebaju da se testiraju.
Tekst i foto – GradPrijedor.com i Medicinska laboratorija „MIR-e-LAB“

Comments are closed.