Bez imena 200 ulica

Dostavljanje raznih pošiljaka i računa prijedorskim poštarima, kada to treba da učine u nekom od novih naselja, predstavlja pravu avanturu.
U Prijedoru gotovo 200 ulica nema nazive, što zagorčava život njihovim stanovnicima, pogotovo prilikom mijenjanja dokumentacije.
– Krajnje je vrijeme da se nešto učini, jer se često dešava da se gubi i vraća pošta, a da ne govorimo o zavrzlamama prilikom dobijanja ličnih dokumenata – poručili su stanovnici Aerodromskog naselja.
Predsjednik Komisije za utvrđivanje imena ulica i trgova Milenko Radivojac ranije je potvrdio da je komisija usvojila prijedlog oko 200 imena ulica.
– Komisija je radila prema kriterijumima koje je usvojila Skupština opštine, među kojima je najvažniji princip bio da nova imena ulica nikoga ne vrijeđaju – kazao je Radivojac.
On je dodao da je prilikom donošenja prijedloga imena ulica uspostavljena dobra saradnja sa stanovnicima tih naselja.
– Na ovaj način ovaj grad se odužio Prijedorčanima čije je ime prevazišlo okvire grada kao što su Radenko Ostojić i Milenko Štrbac, filmski režiseri koji su režirali film „Saša“, a neizbježan je bio i Slobodan Glumac, najveće novinarsko ime bivše države, osnivač „Večernjih novosti“ direktor „Borbe“ te slikari Milan Četić, Milan Vasiljević, Dragutin Mitrinović, prota Simo Stojanović – kazao je Radivojac.
On je dodao da će ulice biti nazvane po dobitnicima nagrade „Skender Kulenović“, bratskim opštinama, narodnim herojima iz Drugog svjetskog rata te da ulice nose nazive mnogih geografskih pojmova.
– U Prijedoru nije postojala ulica Nikole Tesle ili jevrejska ulica, a jedini živi čovjek po kojem će biti nazvana ulica u ovom gradu je grčki arhimandrit Partenijus, koji je počasni građanin Prijedora i veliki humanitarac i dobrotvor – kazao je Radivojac.
On je dodao da je komisija imala deset članova te da se nada da će u ovom dopunskom periodu uspjeti da se usaglase svi članovi te zadovolje svi kriterijumi da bi konačno mnogi stanovnici Prijedora uskoro mogli znati ime ulice u kojoj žive.
– Mislim da će nam najzahvalniji ipak biti poštari koji više neće lutati bezimenim ulicama grada u namjeri da nekome uruče poštu – dodao je Radivojac.
Odbornici
Iako je bilo predviđeno odbornici Skupštine opštine Prijedor juče nisu razmatrali problem u vezi sa ulicama.
Odlučili su da odluka bude povučena sa dnevnog reda i bude proširena na čitavu opštinu Prijedor, a ne samo na nova naselja kao i da se u rad na imenovanju ulica pored opštinske komisije uključi Služba za mjesne zajednice te da će o ovom problemu biti raspravljano poslije tri mjeseca njihovog rada.
Tekst – Glas Srpske
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.