Bez incidenata zasnovanih na nacionalnoj mržnji

grad prijedor

U 2016. godini u Prijedoru nije zabilježen nijedan incident koji uznemirava građane, a počinjen je iz nacionalne mržnje, rečeno je Srni u Centru javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor.

Više takvih slučajeva bilo je zabilježeno u ljeto 2015. godine u Prijedoru, zbog čega su i CJB Prijedor i Forum za bezbjednost u zajednici grada Prijedora preduzeli mjere na prevenciji i suzbijanju te vrste incidenata.

„Mjere prevencije dale su pozitivan rezultat što pokazuje i statistika CJB Prijedor da u toku 2016. godine nije zabilježen niti jedan ovakav incident“, naglašavaju u CJB Prijedor.

Iz CJB Prijedor podsjećaju da je Forum za bezbjesnost u zajednici u Prijedoru osnovan 2003. godine u okviru projeka „Bezbjednost zajednice i rad policije u zajednici“, kao neformalno, nestranačko multidisciplinarno tijelo koje, osim policije, čine predstavnici gradske uprave, zdravsta, obrazovanja, vatrogasne jedinice, Centra za socijalni rad, nevladinih organizacija, vjerskih zajednica, organizacija nacionalnih manjina i privrednog sektora.

„Primarni fokus djelovanja Foruma zasniva se na jačanju partnerstva između relevantnih institucija, osmišljavanju mjera prevencije i direktnom učestvovanju u rješavanju problema, polazeći od pretpostavke da je bezbjednost zajednice interes svih građana, a ne samo policije“, ističu u CJB Prijedor.

U dosadašnjem radu Foruma identifikovano je i razmatrano više različitih bezbjednosnih pitanja građana, pokrenutih bilo obraćanjem Forumu, svojim mjesnim zajednicama ili policiji.

„Identifikovani su i razmatrani različiti bezbjednosni problemi kao što su maloljetnička delinkvencija, bezbjednost saobraćaja, požarna opasnost, psi lutalice, oštećenja i skrnavljenja sportskih objekata, izletišta i dječijih igrališta, točenje alkohola maloljetnim licima, prekorčenje radnog vremena u ugostiteljskim objektima, organizovano prosjačenje i slično“, podsjećaju iz CJB Prijedor.
Forum za bezbjednost grada Prijedora će nastaviti pratiti aktuelne bezbjednosne probleme svim segmentima i po potrebi pokretati odgovarajuće inicijative i aktivnosti.

Autor: SRNA

Comments are closed.