Bezbjednost dobra uprkos povećanom broju krađa

Bezbjednosna situacija u opštini Prijedor je prilično dobra, uprkos porastu broja krađa i teških krađa, izjavila je danas predsjednik Skupštine opštine Prijedor Azra Pašalić.

„Bezbjednosna situacija je dobra, ali Forum za bezbjednost zajednice uvijek radi na tome da bude i bolja“, rekla je Pašalić novinarima u Prijedoru uoči prve ovogodišnje sjednice Foruma za bezbjednost zajednice.

Ona je naglasila da se Forum pokazao kao daleko prijatniji sagovornik za građane nego što je to samo policija.

„Lani su se mještani najmnogoljudnijeg prijedorskog naselja – Pećana – najviše žalili na ponašanje omladine u tom kvartu. Forum je organizovao nekoliko posjeta tom naselju i situacija se poboljšala, postavljena je bolja ulična rasvjeta i osvijetljena su i mjesta gdje su se mladi skupljali i nedolično ponašali“, navela je Pašalić.

Prema njenim riječima, u ostalim dijelovima grada najčešći problemi, koji posredno ili neposredno mogu ugroziti bezbjednost građana, jesu problemi dotrajale infrastrukture ili nepostojanja ulične rasvjete.

Predstavnik Stanice javne bezbjednosti Prijedor Zoran Inđić rekao je da policija u posljednje vrijeme bilježi više imovinskih delikata – krađa i teških krađa.

„To ne znači da je bezbjednosna situacija pogoršana. Radi se o krivičnim djelima sa manjom materijalnom šetetom. Masovno se kradu željezo, šahtovi, bakar i bronza koji završavaju na otpadima i to pokazuje da je sada vrijeme teške besparice“, naveo je Inđić.

On je dodao da je potrebna veća saradnja vlasnika otpada sa policijom, da je policija otkrila dosta počinilaca takvih krivičnih djela i da su mahom u pitanju narkomani.

„Takođe je potrebno da nam oštećeni građani sve prijavljuju pravovremeno, jer često se dešava da kada odemo na otpad predmet krađe je već uništen, isječen ili prerađen i za vlasnika neiskoristiv“, istakao je Inđić.

On je apelovao na građane da i sami bolje štite svoju imovinu budući da veliki broj krađa potiče iz uslova neobezbijeđene imovine.

„Poseban problem su zlatare koje otkupljuju staro zlato koje često potiče iz krivičnih djela. Zato se u ovaj problem moraju uključiti i nadležne inspekcije“, naglasio je Inđić.

Forum za bezbjednost u zajednici, kao multidisciplinarno tijelo čiji cilj je prevencija kriminala i antisocijalnog ponašanja, čine predstavnici Skupštine opštine Prijedor, policije, škola, zdravstvenih ustanova, inspektorata, EUPM-a, Centra za socijalni rad, privrednih subjekata, nacionalnih manjina, javnih preduzeća i ustanova, vjerskih zajednica, vatrogasne jedinice, UNDP-a, NVO sektora i omladinksih organizacija.

Izvor: SRNA

Comments are closed.