Bh. parlamentarci posjetili ljubijski “Elker”: Podrška investicionom ciklusu u “Elektroprenosu”

Bh. parlamentarci, članovi Komisije za spoljnu trgovinu i carine Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici Agencije za sigurnost hrane i Uprave za indirektno oporezivanje, nakon posjete “Elkeru”, fabrici za proizvodnju aparata za prenos i distribuciju električne energije, ocijenili su da ovoj firmi, koja izvozi 60 odsto svojih proizvoda, treba, uz određene podsticaje, omogućiti i siguran plasman na domaćem tržištu.

– U “Elkeru” postoje dva važna pitanja, a jedno se odnosi na pitanje pozicije “Elektroprenosa”, firme koja treba da bude korisnik ovih proizvoda. Drugo pitanje je pitanje podsticaja domaćoj proizvodnji, da bi status ljudi koji ovdje rade bio bolji i da bi došlo do proširenja proizvodnje. Dakle, “Elektroprenos” je onaj koji treba da uzme proizvode iz “Elkera” – naglasio je Borislav Bojić, predsjednik Komisije za vanjsku trgovinu i carine PS BiH.

On je dodao da je cilj Komisije, koja je na području Prijedora i Kozarske Dubice obišla Tvornicu za proizvodnju keksa i vafla “Mira”, “Mlijekoprodukt” i ribnjake “Saničani” taj “da se sretnu s ljudima koji se bave realnom privredom, ali i problemima vezanim za zakonodavstvo koje treba ukloniti kako bi ova oblast lakše i bolje funkcionisala”.

U tom i kontekstu ulaska Hrvatske u EU, koji može imati i negativne efekte po domaću proizvodnju, pomenut je nedostatak akreditovanih laboratorija koje se bave ispitivanjem elektroenergenata i najavljena mogućnost da se, s million evra, ovaj problem ukloni.

Goran Bojić, vlasnik grupe “Inving-invest inženjering”, u kojoj posluje “Elker”, rekao je “da su parlamentarci samo potencirali ono na šta država može da utiče, kako bi stvorila povoljan poslovni ambijent i tako uspostavila reciprocitet prema mjerama koje proizvođače sprečavaju da ostvaruju veći izvoz u zemlje Evropske unije”.

– Upoznali smo ih i sa problemima koje imamo zbog nerada “Elektroprenosa” u prethodnom periodu i, samim tim, podržali mjere koje su postigli na pokretanju investicionog ciklusa u “Elektroprenosu”. To za nas znači siguran, ali i veći plasman domaćeg proizvoda – kazao je Bojić i dodao da je “Inving grupa”, u prošloj godini, ostvarila prihod od oko 30 miliona KM.
Kozarski vjesnik

Comments are closed.