Biciklizmom protiv izgradnje cementare

Članovi Eko-pokreta „Omarska“ priključili su se juče učesnicima Međunarodne ekološke biciklističke ture „Osjeti vrelinu“ i predali apel opštinskim vlastima o potrebi zaštite životne sredine u Omarskoj. Koordinator ove eko-ture Miodrag Dakić potvrdio je da je program počeo u Omarskoj, gdje su se članovi Eko-pokreta „Omarska“ priključili eko-turi i vozeći bicikle zajedno su stigli na glavni gradski trg.

– Ekolozi su prošetali ulicama Prijedora, a zatim na protokol opštine predali apel upućen opštinskim vlastima. U našem apelu lokalnim vlastima jasno smo izrazili nastojanje da utičemo na ekološku svijest naših političara i privrednika, te da u svojim planovima razvoja povedu više računa o zaštiti životne sredine – rekao je Dakić.

Predstavnik Eko-pokreta „Omarska“ Ninoslav Radaković je naglasio da je u apelu upućenom opštini Prijedor naglašena zabrinutost mladih ljudi iz Omarske zbog najave izgradnje cementare, te da povedu računa i nađu adekvatnu alternativu za najavljenu gradnju cementare u Omarskoj.

– Jedino poljoprivredno zemljište u Omarskoj su Paljuge gdje je planirana izgradnja cementare, a nama pored „Mital“ rudnika još jedno ekološko zlo ne treba – rekao je Radaković.

On je istakao da su na području Omarske prirodni resursi za samoodržive projekte u poljoprivredi daleko veći i da ih treba iskoristiti. Dodao je da lokalna vlast treba da organizuje akcije i da se brine o podizanju svijesti o zaštiti životne sredine.

– Ujedno smo apelovali i za pooštrenu kontrolu aktivnosti rudnika, ali i rješavanje problema vodosnabdijevanja u Omarskoj, te ispunjavanje rokova iz Regulacionog plana, kao i za veće angažovanje na razvoju infrastrukture u ovom dijelu opštine Prijedor – dodao je Radaković.

U akciji Eko-pokreta „Omarska“ učestvovali su, pored domaćina, i biciklisti iz desetak država kao što su Ukrajina, Portugalija, Italija, Francuska, Njemačka, Holandija i Hrvatska.

Učesnici Međunarodne ekološke biciklističke ture „Osjeti vrelinu“ juče su napustili BiH, u koju su ušli 7. avgusta i nastavljaju svoj put dug 1.700 kilometara do mjesta Jagnjedovac kod Koprivnice, gdje će 28. avgusta biti organizovan multikulturalni kamp „Mnogo u malom“

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.