BiH inovatorima 13 medalja u Seulu-Karadžić ponovo zlatni

Na izložbi inovacija u Seulu, članovi Asocijacije inovatora BiH (AI BiH) dobili su 13 medalja, što ukupno čini 93 priznanja koja su dobili na 12 svjetskih izložbi, saopštila je Asocijacija. Zlatne medalje u Seulu dobili su Prijedorčanin Ejub Karadžić za „Sobni prečistač zraka“, doktor tehničkih nauka Fikret Alić za „Rotirajući električni grijač bojlera“ te Muhamed i Senad Tafro iz Sarajeva za „Oscilirajući cilindar za motore SUS“.
Srebrne medalje osvojili su sarajevski inovatori dr. Adnan Dizdar za „Ortopedsku pločicu sa rašljastim vijcima“ i Enver Ibrović za „Aerodinamične skijaške rukavice“, zatim Josip Bilić iz Livna za „Uređaj koji na moru koristi istovremeno energiju sunca, vjetra i valova“ i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog za „Brisač vjetrobrana sa grijačem“.
Sadiković je za drugu inovaciju „Brijaći aparat s uređajem za odstranjivanje dlačica“, dobio bronzanu medalju.
Ovakvu medalju dobili su i Banjalučani Branko Miladinović za „Integrisani informacioni sistem za kontrolu i analizu pouzdanosti određenih parametara“ i Joža Benković za „Podešavajuću rešetku za tegle“, zatim Muhamed Semiz iz Sarajeva za „Građevinu visoku 100 km!“ i Vojislav Trifković iz Bijeljine za „Reaktivni rotirajući motor SUS“.
Članovi AIBIH su tokom 2011. za svoje inovacije donijeli u BiH 20 zlatnih, 34 srebrne, 22 bronzane i 17 specijalnih priznanja.
U saopštenju se ističe da bh. inovatori ove godine nisu dobili nikakva finansijska sredstva od brojnih budžeta u zemlji, te da je Asocijacija snosila troškove putovanja samo na 3 izložbe, dok su na ostalim izložbama troškove snosili ili domaćini izložbi ili članovi AI BIH samostalno.
ONASA

Comments are closed.