Bik za mjesec dana zaradio 52.000 KM

Bik Šaronja svom je vlasniku Veljku Tomiću iz Jajca donio pravo malo bogatstvo. On je u posljednjih mjesec dana pobijedio na pet korida zaradivši ukupno 52.000 KM! Teškaš Šaronja trijumfovao je i prekjuče popodne na drugoj prijedorskoj koridi koja je održana u selu Jaruge. U finalu je odnio pobjedu nad bikom Putaljom čije je vlasnik Rađa Škrbić iz Mrkonjić Grada. „Moj Šaronja ima šest godina i bez sumnje je balkanski šampion ove godine. Nemam ga namjeru prodaviti, jer se nama uzgajivačima bikova za koridu ne isplati prodavati bikove koji pobjeđuju. Oni su naši zlatni rudnici“, govori Tomić.

Borbe bikova u naselju Jaruge, u srcu Potkozarja, bile su žestoke.

Bodljavinu je gledalo nekoliko hiljada ljudi. U improviziranoj areni nadmetalo se šesnaest bikova iz cijele BiH i to u tri kategorije, a šampion u poluteškoj kategoriji ovih grdosija postao je bik Ringo, vlasnika Hidajeta Kučukovića iz Sanice, koji je odnio sjajnu pobjedu nad Mrkonjom Mlađe Škrbića iz Mrkonjić Grada.

I da sve ne bi prošlo bez prave fešte, pobrinuli su se domaćini, koji su oko arene publici nudili veliki izbor ića i pića. Nagradni fond za najuspješnije bikove iznosio je 14.000 maraka, a pobjednici, svako u svojoj kategoriji za svoje vlasnike su obezbijedili od 5.000 do 6.000 maraka. Poraženi su bikovi nagrađeni sa po 2.000 KM.

Na prijedorskoj koridi, koja je postala i turistički brend grada na Sani, bilo je i povrijeđenih bikova, ali i sportskih nadmetanja starim narodnim igrama – bacanje kamena sa ramena i skoku udalj. Sve je bilo začinjeno i dobrom feštom, koju su svojim nastupom pod šatorom upotpunile lokalne narodne pjevaljke.

Pokrovitelj ove manifestacije bila je SO Prijedor.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.