Bog će pogledati Jelenu!

Jelenu Trikić, majku heroja, koja je žrtvujući sopstveno zdravlje uspela da rodi dete i zadivi ceo region, nisu zaboravili u Srednjoj ugostiteljsko-ekonomskoj školi u Prijedoru, gde je bila jedan od najboljih đaka.
Njena razredna Zora Džimrić, profesorka srpskog jezika i književnosti, poručuje joj da se drži i da će je ubrzo posetiti!

Odlična uprkos nemaštini
Naša sagovornica priča kako je Jelenu u septembru srela u gradu i nije ni slutila da se nalazi u teškom zdravstvenom stanju.
– Rekla je da je dobro i da će roditi, što me je veoma obradovalo. Bila je vedra i raspoložena. Međutim, poslednja informacija, da joj se bolest vratila, vrlo me je potresla. Drago mi je što je dete zdravo i nadam se da će se Jelena izvući. Uvek je bila veliki borac i šta god govorila medicina, treba verovati u čudo. Ako je mogla da rodi u takvom stanju, može i da se izleči. Materinstvo je jače od svega i mislim da ono Jelenu i drži u životu – objašnjava Džimrićeva.

Ona ističe da je Jelena došla u njeno odeljenje iz Drvara 1995. godine.
– Upisana je u drugi razred generacije ekonomskih tehničara 1998/99, koja je bila fantastična. Učenica generacije je bila Rada Karan, koja je sedela s Jelenom i za nijansu bila bolji đak. A Jelena je uvek bila odlična, divna, vaspitana, tiha i nenametljiva, kao anđeo. Redovno je i temeljno učila i pored toga što je sa sestrom i porodicom stanovala u napuštenoj prizemljuši uz prugu, blizu „Žitoprometa“. Njeni roditelji su nadničili, a kada su se vratili u Drvar, Jelena je ostala da završi školu. Kasnije je otišla na studije ekonomije u Banjaluku i uprkos bolesti završila fakultet sa odličnim prosekom – priseća se profesorka, koja je izvela devet generacija đaka.

Svi ćemo joj pomoći
U kakvoj materijalnoj situaciji su živeli Trikići govori podatak da su školski drugovi solidarno pomogli Jeleni da ode na ekskurziju u Grčku. To je bilo prvo putovanje u inostranstvo nakon rata.

Zora Džimrić kaže da su Jelenin uspeh u obrazovanju i njena borba velike poruke kako se ni u najtežim trenucima ne treba predavati.
– Ova hrabra devojka se društvu odužila učenjem, a sada je naš red da joj pomognemo i olakšamo život koliko je u našim mogućnostima. Na nastavničkom veću već sam upoznala školu i kolege i apelovala da se organizujemo u vezi s pomoći, ali mislim da će joj više značiti naša poseta, topla reč, ohrabrenje i podrška. Radim na tome da je što pre posetim i podržim što ne odustaje od života zarad svog deteta – naglašava profesorka.
Uprkos svemu, ona veruje da će se Jelena pojaviti na obeležavanju 15-godišnjice mature.
– Bila je na 10-godišnjici, koju smo obeležili 28. maja 2009. Prisutno je bilo 26 đaka, a od ostalih sam zatražila opravdanje. Dakle, držim joj fige da se pojavi kroz dve godine i ne sumnjam da će doživeti prvi rođendan svog sina Nikole. Pobediće sigurno! Neka i ona veruje u sebe i život, a mi smo zadivljeni njenom snagom. Bog će je pogledati – zaključuje Jelenina razredna.

Njena odlučnost dirnula Prijedorčane
Igor Grujičić, Jelenin školski drug, kaže da njeni drugovi i drugarice iz odeljenja putem medija prate njeno zdravstveno stanje.
– Svi Prijedorčani su dirnuti njenim herojskim potezom i hrabrošću, što nije žalila sopstveni život da rodi dete. Iako ima pozvanijih od mene da govore o Jeleni, šta drugo da joj poručim osim da se bori i da da sve od sebe da ozdravi – kaže Grujičić.
Press RS

Comments are closed.