Bojan Rečević: Komentar dana – Jelenina žrtva

Vest o smrti Jelene Trikić, majke – heroja, koja je uprkos teškom tumoru na mozgu žrtvovala svoj život da bi rodila sina, prošla je nezasluženo nezapaženo u drugom, udarnom dnevniku jedne javne televizije u RS i pored velikog interesa građana!

Tek u 23. minutu, ili finišu emisije, emitovane u nedelju, moglo se saznati da je preminula Majka hrabrost iz Prijedora. I to najkraća, agencijska vest… A pretplatnici i građani su, kako sami naglašavaju, očekivali najmanje novinarski prilog o najhrabrijoj majci Srpske, ako su ga već zaslužili nekakav hotel u Sokocu ili požar u Bangladešu…

Zašto? Zato što su svakodnevno pratili Jelenino zdravstveno stanje, molili se da se oporavi i pratili napredak malog Nikole. Zato što su u njenoj borbi i želji za majčinstvom videli nešto veliko, svetsko i univerzalno. Građani su u stotinama komentara i rasprava na internet forumima i portalima podvukli da bi Trikićeva trebalo da postane uzor svim budućim majkama i borcima protiv „bele kuge“. I to u vremenu kada se u RS dešava po šest abortusa dnevno, što je, godišnje, ubistvo jednog gradića ako se ubroje i ilegalni prekidi trudnoće.

Stanovnici RS su u Jeleni pronašli primer istinskog herojstva, požrtvovanja, borbe, nesebičnosti, časti i čovečnosti, doslednosti i hrabrosti u vremenu sve izraženijeg materijalizma, nemorala, primitivizma, sebičnosti… Bilo je i roditelja koji su svojoj deci ispričali da nemaju pravo da slabo uče, jer je Trikićeva, uprkos teškoj bolesti, uspela da diplomira sa odličnim prosekom, ali i dobronamernih preporuka donatorima, ktitorima i imućnijim Srbima da, pored toga što prave crkve koje su praznije od kafana i sportskih kladionica, doniraju novac i, uz saglasnost porodice, izgrade spomenik ovoj majci – heroju.

Nisu izostala ni uverenja da bi se političari i vlastodršci najkamenijeg srca postideli i poklonili pred takvim spomenikom i likom i delom ove heroine, pa bi se više žrtvovali za svoj narod, bedu i sirotinju, a manje muljali, petljali i obećavali.

Međutim, bolno zvuči što su građani, i pored nadahnutih predloga za čuvanje uspomene na Trikićevu, sve manje humani, jer na davno otvoreni devizni račun za pomoć ovoj izbegličkoj porodici koja zaista teško živi, uplaćeno je manje od 100 evra.

Kako god, Jelena Trikić se prekjuče zauvek upisala u ovdašnje besmrtnike. Zato nije čudo što mnogi šapuću „da ih njen uzvišeni čin podseća na golgotu Isusa Hrista, koji se žrtvovao da bi ljudi živeli i opstali“. A kako ćemo se mi upisati među ljude, zavisiće i od našeg budućeg odnosa prema Nikoli, sinu Majke heroja.
Press RS

Comments are closed.