Bolest joj nije oduzela osmijeh

Dvadesettrogodišnja Prijedorčanka Manuela Jeftenić već nekoliko godina vodi svoju životnu borbu da savlada tešku bolest, intramedularni tumor kičmene moždine, zbog kojeg ne može da se kreće niti da uživa u čarima mladosti.

Međutim, iako ta borba za nju i njene roditelje već predugo traje, jer bi oni željeli da njihova mezimica hoda i izlazi sa vršnjacima, a ne da leži nepokretna u krevetu, Manuelu to nije obeshrabrilo. Bolest joj nije uzela vedrinu iz pogleda i osmijeh sa lica, a o entuzijazmu da i ne govorimo.

Iako i dalje leži nepokretna, može da sjedi samo uz pomoć dva pojasa, Manuela se ne predaje. Kad god može uči, čita knjige i raduje se posjeti prijateljica. Beskrajno je zahvalna svojim kolegama, studentima koji su u više navrata u Prijedoru i Banjoj Luci organizovali humanitarne večeri kako bi obezbijedili novac za njeno liječenje.

– Zbog operacija koje su se ređale jedna za drugom i dugotrajnog oporavka nisam uspjela da ostvarim svoju prvobitnu želju i završim učiteljske studije na filozofskom fakultetu. Prebacila sam se na pedagoški fakultet gdje sam druga godina i upravo spremam ispit iz psihologije – priča Manuela.

Kaže da ide na još jedan put kod ljekara u Beograd, gdje će imati dogovor oko daljeg nastavka liječenja. Manuelin otac Vukašin potvrđuje da se na posljednjem nalazu magnetne rezonance vidi da se tumor na kičmenoj moždini smanjio, što je opet pobudilo nadu da do izlječenja može doći.

– Preporučuju nam da počnemo sa terapijom jednim lijekom iz Švajcarske koji bi trebalo da neutrališe tumor, sudeći prema fazi u kojoj se nalazi. Ništa više ne bih volio nego da je opet vidim na nogama, a nadajući se tome gotovo svakodnevno vježbamo, kako bismo osnažili mišićna tkiva – istakao je Vukašin, dodajući da bi to bila i velika nagrada za strpljenje i velike nade koje je gajila Manuela i zbog koje nije odustala kada je bilo najteže.

Ova mlada djevojka, skromna i veoma svjesna šta ju je u životu snašlo, zrači velikim optimizmom i čvrsto vjeruje da će jednog dana završiti fakultet, zaposliti se i svoj život posvetiti radu sa djecom i učiti ljude da se u životu nikad ne treba predavati.

Otkaz

Da nevolja nikada ne ide sama potvrđuje i najnovija vijest da je u talasu otpuštanja radnika „Trgoprodaje“ otkaz dobio i Manuelin otac Vukašin Jeftenić i da im je jedini izvor prihoda plata zaposlenog brata, koji je oženjen i izdržava porodicu.

Glas Srpske

Comments are closed.