Bolje vodosnabdijevanje za preko 100 000 stanovnika opštine Prijedor

U Prijedoru je danas pušten u rad novoizgrađeni bunar „EB 3“ čime je ozvaničen završetak projekta „Poboljšanje vodosnabdijevanja u opštini – SEKO“, u koji su Vlada Švajcarske i opština Prijedor uložili oko 30 miliona KM. Bolje snabdijevanje vodom dobilo je oko 104 000 stanovnika opštine Prijedor. Ambasador Švajcarske u BiH Andre Šeler istakao je da ovaj projekat, kojim je obezbijeđen kvalitetno vodosnabdijevanje, može biti primjer i za cijelu BiH, jer su članovi njegovog nadzornog odbora bile osobe različitih nacionalnosti. „Drago mi što smo bili partneri u projektu u koji je Švajcarska uložila 12 miliona franaka, a kojim je stanovništvu na kvalitetan način riješeno jedno od najvažnijih komunalnih pitanja jer sa poboljšavanjem vodosnabdijevanja nisu samo poboljšani njihovi životni uslovi, već i stvorena osnova za dalji razvoj opštine“, rekao je direktor Švajcarske agencije za razvoj i saradnju(SDC) Jozef Guntern.
Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić naglasio je da je ovo najvredniji projekat od rata u opštini Prijedor i da je poslije 50 godina ponovo izvršena rekonstrukcija i dogradnja prijedorskog vodovoda. „Prvi projekat vodosnabdijevanja je rađen 60-tih godina prošlog vijeka, a ponovo smo se odlučili za ovaj korak jer su kapaciteti prerasli mrežu i izvorišta koja su tada rađena“, rekao je Pavić. On je izrazio zahvalnost Vladi i narodu Švajcarske na pomoći koju su dali te Državnom sekretarijatu za ekonomske odnose(SEKO) koji je provodio zaključke njihove vlade. „Švajcarska je u ovaj projekat uložila više od 12 miliona švajcarskih franaka, Prijedor je u prvom momentu uložio 4 miliona franaka, ali će Prijedor ovo koštati daleko više jer predstoji izgradnja izvorišta Crno vrelo i sekundarna mreža tako da će konačna vrijednost projetka iznositi i više od 40 miliona KM“, rekao je Pavić.
Direktor Vodovoda Prijedor Vlado Reljić potvrdio je da je riječ o velikom projektu čija je realizacija trajala 30 mjeseci i sastojala se iz tehničke komponente rekonstrukcije i dogradnje pojedinih vitalnih objekata vodosnabdijevanja koji su nedostajali. On je dodao da novi bunar i pumpna stanica „EB 3“ ima optimalni kapacitet crpljenja 160 litara u sekundi i pored njega je napravljen moćan cjevovod sa novim mostom preko Sane u dužini 6,5 kilometara što je samo jedan od brojnih objekata koji su napravljeni u okviru ovog projetka. Prema njegovim riječima, građani Prijedora za potrošenu vodu dužni su oko 7 miliona KM, a na osnovu tog duga Vodovod Prijedora duguje „Elektro Prijedoru“ više od 10 miliona KM, računajući kamatu od 3,8 miliona KM.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.