Bolnica prestala naplaćivati preglede djece za upis u vrtić

21-Prijedor---mikrobiologijaPrijedorska bolnica prestala je naplaćivati mikrobiološke pretrage koje su uslov za polazak djece u vrtić, kako pri upisu u ovu predškolsku ustanovu, tako i pri nastavku pohađanja vrtića nakon ljetnih pauza u pojedinačnim objektima.

Pregledi za djecu radi upisa u vrtiće ne bi trebalo da se naplaćuju u ustanovama koje su te usluge ugovorile sa Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, budući da je riječ o djeci koja su sve do 15 godine oslobođena plaćanja participacije, odnosno čiju zdravstvenu zaštitu u potpunosti finansira Fond, rečeno je ranije Srni u ovom fondu.

„Ukoliko neka zdravstvena ustanova naplati pregled koji je djeci neophodan radi upisa u vrtić, roditelji imaju mogućnost da podnesu u nadležnoj poslovnici Fonda zahtjev za refundaciju troškova“, ističu u Fondu.

Prijedorska Bolnica „Doktor Mladen Stojanović“ godinama je naplaćivala nalaze za upis u vrtić, a većina roditelja djece koja pohađaju predškolsku ustanovu u ovom gradu niti u vrtiću, ni u primarnoj zdravstvenoj ustanovi, ni u bolnici nisu dobijali informaciju da ovi nalazi ne bi trebalo da se naplaćuju, kao ni informaciju da se, ukoliko i budu naplaćeni, trošak može refundirati.

Autor: SRNA

Comments are closed.