Borba protiv nasilja: Organizovan info štand i dijeljen promotivni materijal

Centar za socijalni rad Prijedor zajedno sa partnerima u lokalnoj zajednici organizovao je danas info štand i podjelu promotivnog materijala na centralnom gradskom trgu u Prijedoru čime su obilježeli 16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Koordinator Centra za socijalni rad Prijedor za borbu protiv nasilja u porodici Milena Miodragović istakla je da je ova ustanova u saradnji sa policijom i Centrom za mentalno zdravlje u posljednje dvije godine postigao vidan napredak u zaštiti žrtava nasilja u porodici.

„Taj naš rad sastoji seu analizi problema nasilja u porodici i stavranju baze podataka. Iako smo postali prepoznatljivi kao primjer dobre prakse, organizovanog, koordinisanog i efikasnog rada u zajednici, primjećujemo da javnost još uvijek nije dovoljno upoznata sa ovim društvenim problemom“, rekla je Miodragovićeva novinarima u Prijedoru.

Ona je dodala da mnogi još uvijek smatraju da je prijavljivanje nasilja privatni problem porodice, najavivši da će buduće aktivnosti ići u pravcu razbijanja tog stereotipa i senzibilisanju javnosti o značaju prepoznavanja i prijavljivanja nasilja u porodici.

Koordinator Stanice javne bezbjednosti Prijedor Zoran Inđić naglasio je da partneri u lokalnoj zajednici nastavljaju dalji rad na primjeni novog zakona o sprečavanju nasilja u porodici gdje je prioritet blagovremena reakcija odnosno zajedničko djelovanje na sprečavanju nasilja u porodici.

„Nasilje u porodici je još uvijek izraženo i svakodnevno imamo prijave slučajeva nasilja u porodici. Ono što je novina što i ovom prilikom želimo promovisati jeste da se, prema novom zakonu, izvještaj za nasilje u porodici podnosi tužilaštvu, a ne, kao do sada, da se samo pokreće prekršajni postupak“, kazao je Inđić.

On je dodao da je i organizovanje ovog info štanda bio jedan od načina da se promoviše obaveza prijavljivanja nasilja u porodici, te apelovao na škole, hitne službe i sve subjekte koji se sa ovim problemom susreću u svojoj praksi, da reaguju uvijek i na vrijeme.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.