Bosiljka Ardov sama u planini

Bosiljka Ardov iz prijedorskog mjesta Lamovita cijelo ljeto provela je na Goloj planini, jednom od proplanaka Kozare smještenom između Mrakovice i Lisine.

Na prostranim pašnjacima, koji se nalaze na nadmorskoj visini od 900 metara, daleko od naselja i do kojih se može doći samo šumskim putem, Bosiljka mjesecima čuva nekoliko krava i koza, muze ih i pravi domaći planinski sir i kajmak. Njen drugi dom je drvena baraka u kojoj priprema mliječne proizvode, ali i spava.

– Kuća mi nedostaje, posebno unučići, ali šta ću, morala sam se na ovo odlučiti jer kod kuće nemamo dovoljno hrane za pet krava i isto toliko koza. Ovdje na Goloj planini ima pašnjaka veoma dosta, tako da krave slobodno po njima pasu, a naveče ih muzem – priča nam Bosiljka, koja svoje proizvode od pravog planinskog mlijeka prodaje stalnim mušterijama iz Prijedora i Banje Luke.

Život na planini za Bosiljku ne prestavlja problem. Društvo joj povremeno prave i čobani, koji napasaju ovce na ovom dijelu Kozare. Takođe, često joj i muž Vojislav dođe na konak.

– Rođena sam i cijeli život, evo, živim na Kozari. Poznajem sve prirodne ćudi ove planine, tako da me ništa ne može iznenaditi – veli Bosiljka.

Priča da ju je nedavno iznenadio vuk.

– Na Kozari se posljednjih decenija vrlo rijetko mogu vidjeti vukovi. Međutim, mene je presreo i to samo jedan, valjda neki samotnjak koji je zalutao na ovaj prostor. Išla sam šumskim putem, a onda odjednom ispred sebe na dvadesetak metara ugledala vuka. Stojao je mirno i gledao u mene. Uplašila sam se, ali sam i brzo reagovala, te sam se za tren popela na jednu bukvu. Vuk je došao ispod drveta na kojem sam bila, posmatrao me malo i mirno otišao – priča Bosiljka, koja će ovih dana da se spusti u selo jer novembar zna donijeti dosta hladne dane, pa i snijeg koji na Goloj planini zna da napada i do metra.

Bosiljka vrlo često prepješači i do 20 kilometara, obilazeći krave, jer se zna desiti da odu u pravcu Mrakovice, Lisine ili se spuste prema selu. Vrlo ih lako uspijeva pronaći, i to uglavnom po tragovima u koje se dobro razumije.

– Mogu razlikovati trag star od dan-dva i onaj koji je svjež. Ponekad znam procijeniti i koliko je sati star otisak kravljeg papka – veli Bosiljka.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.