Božićni post: Ribarnice dobro snabdjevene

Za vrijeme Božićnog posta prijedorske ribarnice dobro su snabdjevene brojnim vrstama slatkovodne i morske ribe, a jedna od dvije ovdašnje ribarnice, zbog veće potražnje, i nedjeljom radi puno radno vrijeme.

Poslovođa prodajnog objekta ribnjaka „Saničani“ Lazarka Mamuza potvrdila je Srni da je tokom posta znatno porasla prodaja ribe i da su među najtraženijima šaran, amur i tolstolobik.

„Cijene kilograma žive ribe su 7,50 KM za šarana, 6 KM za amura i 5,50 KM za tolstolobika, dok se cijene kilograma očišćene ribe znatno više budući da se prilikom čišćenja odstrani 30 do 35 odsto mase“, kazala je Mamuza.

Ona je navela da većina mušterija traži očišćenu ribu, a vrlo često i isječenu.

„Tako je kilogram šarana s glavom 10 KM, a bez glave 12,35 KM, amura s glavom 8,70 KM, a bez glave 10,40 KM, tolstolobika s glavom 7,70 KM, a bez glave 9,40 KM“, precizirala je Mamuza.

Prema njenim riječima, riba se jednako dobro prodaje svim danima u sedmici, a ne samo srijedom i petkom.

„Nešto su promijenjene ranije navike kad je u pitanju vrijeme kupovine. Nekada je bilo pravilo da što se proda do 10.00 časova prije podne, to se prodalo, a sada više nije tako“, kaže Mamuza koja je u ribarnici provela gotovo četiri decenije svog radnog vijeka.

Kilogram girica košta 3 KM, američkog soma tzv. „cvergla“ 4 KM, oslića 6, skuše 6,5 KM, pastrmke 10 KM, a soma i smuđa 12 KM.

Osim različitih ribljih delikatesa, za raznovrsniju posnu trpezu u prijedorskim ribarnicama preporučuju i dimljenog šarana čija cijena je 18 KM po kilogramu.
SRNA

Comments are closed.