Brašno umesto plate-Stečaj u Žitoprometu

Okružni privredni sud u Banjaluci odlučiće 29. marta da li će prijedorsko akcionarsko društvo „Žitopromet“ otići u stečaj. Zahtev za stečaj pokrenula je poreska uprava, kojoj ovaj prijedorski mlinsko-pekarski gigant duguje više od dva miliona maraka. Nakon privatizacije „Žitoprometa“ 2003. godine najveći deo kapitala, odnosno 25 odsto, otišao je u ruke Milorada Radića. Preostalim delom gazduje Simo Švraka, vaučer fondovi, Fond PIO i Fond za restituciju, te interni dioničari. Već godinama u „Žitoprometu“ rade samo uslužnu meljavu, a godinama ne rade mlinski i pekarski pogoni. Teško stanje znaju najbolje radnici, koji godinama umesto plata dobijaju vreće brašna. Prošlog meseca su dobili dve vreće brašna i 16 vreća stočnog brašna, što vredi 216 KM.
U preduzeću radi samo tridesetak radnika, ali niko od njih ne želi javno da govori o teškom stanju koje traje godinama. Kažu da jedva čekaju da se okonča agonija. —Ako je stečaj, makar ćemo ići kući. Ovako dolazimo na posao, a nemamo ništa. Godinama smo dobijali umesto plate brašno i bonove u „Makropromu“. Odavno nema bonova, a ne pamtimo kada smo videli „živu paru – pričaju ogorčeni radnici, koji osam godina nisu primili pravu platu. Pričaju da im je zdravstvena knjižica overena i potvrđena 31. marta 1996. godine. Ne idu kod lekara jer nemaju čim da plate lekove.
Većinski vlasnik Milorad Radić potvrdio je za „EuroBlic“ da je Poreska uprava blokirala račune pre šest godina i da su pokrenuli predlog za stečaj.
-Na ročištu će se verovatno odlučiti da se pokrene stečaj, jer je ovako nemoguće poslovati. Razlog lošeg finansijskog stanja su ranije obaveze koje je „Žitoprimet“ stvorio prema fondovima, a koje su bile veće od milion maraka 2001. godine, te zakon koji je u to vreme 36,5 odsto godišnje obračunavao kamate na te obaveze. Drugi razlog je što je „Žitoprimet“ nekad bio političko preduzeće, a sada svaka ulica ima pekaru i suženo je tržište- kaže Radić.
U Žitoprometu je pre rata radilo 460 radnika, a 2004. godine bilo ih je 157. Njih šezdesetak je tada proglašeno tehnološkim viškom, dok su neki otišli u penziju. Plate i doprinosi se ne uplaćuju više od pet godina, a samo se plaćaju struja i telefon.
-Plate su isplaćivane u brašnu , pa čak i to u umanjenom iznosu. Teško je reći šta je pravo rešenje, a da li će biti stečaj ili likivdacija preduzeća videće se u narednom periodu – navodi Radić.
Tekst – Euro Blic
Foto – GradPrijedor.com – arhiva

Comments are closed.