Brata traži 30 godina

Branko VuckovicBranko Vučković (59), Srbin iz Hrvatske, koji se poslije izbjeglištva skrasio u prijedorskom naselju Tukovi, 30 godina traži brata po ocu Nijemca Mihaela. Vučković kaže da mu je o bratu Mihaelu pričao njegov otac Milan, koji je davne 1941. godine kao pripadnik kraljeve garde zarobljen u Beogradu i prebačen sa ostalim zatvorenicima u Njemačku, gdje je cijeli rat proveo u zatočeništvu radeći na imaju nekih bogatih Nijemaca u blizini Lajpciga. „Na tom imanju, po priči mog oca radili su mnogi zarobljenici iz Jugoslavije, a u kući koja se nalazila u blizini očevog tadašnjeg gazde Nijemca, živjela je prelijepa djevojka Njemica, koja je prva ljubav moga oca, a koju nikad za života nije zaboravio. Sudbina ih je, valjda, spojila, mada otac nije poznavao jezik, a nama drugoj porodici nije govorio njeno ime. Ali rekao je meni da je mu je ona rodila sina i nazvala ga Mihael. Nakon smrti moga oca, Mihaela uporno tražim, a ne znam mu ni prezime, pošto nosi majčino“, potreseno priča Branko Vučković.

Dodaje da je njegov otac Milan takođe tražio sina Mihaela rođenog iz ljubavi sa Njemicom.

„Susret im valjda nije bio suđen jer je mog oca Milana Vučkovića, preko Konzulata u Zagrebu prije dvadeset i više godina takođe tražio Mihael. Međutim komunistički režim tada nije dozvolio da se otac susretne sa svojim sinom. Mihaelu su u tom zagrebačkom konzulatu rekli da, iako je on posjedovao očevu sliku iz zarobljeništva, davno umro, a mom ocu koji je došao na susret sa sinom da se kani toga, jer je možda riječ o nekakvoj špijunaži“, priča Branko Vučković.

U drhtavim rukama mu danas požutjela i iskrzana fotografija njegovog oca Milana, ista ona koju po priči njegovog oca posjeduje i Mihael.

„Ona bi nas možda mogla spojiti, ako je moj brat još živ, jer je rođen 1943. godine. To bi mi bila i najveća radost da upoznam brata i zagrlim ga i da mu kažem koliko ga je moj otac u stvari volio, kao i njegovu majku. Ta bratska ljubav okupirala je i mene i nema šta ne bi učinio da se nakon toliko godina susretnem sa bratom“, govori Vučković.

On je sve podatke dostavio u Službu traženja u prijedorskom Crvenom krstu.

Izvor: Nezavisne novine

Comments are closed.