Brezičani selo tamburaša

Tamburaški orkestar Kulturno-umjetničkog društva „Milan Egić“ iz prijedorskog naselja Brezičani postao je prava muzička atrakcija u Potkozarju.
Sve je više poziva za gostovanja na raznim manifestacijama, proslavama i privatnim zabavama. Orkestar čine muzičari a većina ih je iz sela Brezičani.
– Naše selo ima dugu tradiciju njegovanja tamburaške muzike iako je Potkozarje više prepoznatljivo po krajiškom melosu, odnosno ojkači. Međutim, ova se muzika odomaćila kod nas i privukla je veliki broj ljubitelja koji je vole slušati ali i žele naučiti svirati neki od žičanih instrumenata – priča vođa orkestra Novak Savanović, koji je naučio da svira više od 70 djece, uglavnom učenika u Brezičanima gdje je radio kao prosvjetni radnik.
– Više od 15 godina sam u OŠ „Milan Egić“ u Brezičanima vodio tamburaški orkestar i pobrali smo sve lovorike ne samo u Srpskoj nego i mnogo šire. Bilo je tu mnogo talentovane djece, a neki od njih danas sviraju i u našem orkestru – kaže Savanović dodajući da je ponosan na to.
Onoliko koliko je dobar kao instrumentalista na većini žičanih instrumenata toliko je Novak dobar i kao majstor tamburica, bugarija i gitara. Među onima koji su bili Novakovi đaci je i Goran Savanović koji godinama sviranjem i pjevanjem dodatno zarađuje za život.
– Sviramo i pjevamo starogradske pjesme i sevdalinke. Ova muzika je muzika za dušu i uglavnom se izvodi akustično zbog čega je mnogi i vole, a posebno mladi što nas veoma raduje – priča Goran Savanović dodajući da članovi tamburaškog orkestra ne zaboravljaju ni potkozarsku ojkaču koju često zapjevaju.
Zoran Vukić u orkestru svira bugariju. Priča da sedmično dva puta imaju probe i da za to uvijek imaju vremena.
– Ništa se ne može porediti sa muzikom. Iako većina nas još uvijek radi i kod kuća ima poljoprivrednih poslova obavezno odvajamo vrijeme za muziku. Na to su se navikli i naši ukućani tako da se radovi ili nešto drugo planiraju tako kako bi se uklopili sa našim probama – rekao je Vukić.
Tradicija
Tamburaši iz Brezičana kažu da se ne boje za nastavak tradicije.
– Ima mnogo mladih koji su voljni da budu dio orkestra i to nas svakako raduje – kaže nam Zoran Vukić dodajući da je dobra osobina svih njih ta što su veliki entuzijasti i što im u muzici na prvom mjestu nije novac.
Glas Srpske