Brkina vremenska prognoza

U selu Petrov Gaj, nadomak Prijedora, već osam godina svi znaju za „Brkinu vremensku prognozu“. Naime, meštanin ovog potkozarskog sela, Dragoja Baltć, zvani Brka, radeći u inostranstvu dobio je patent švajcarskog pronalazača Vernera Milera, koji „proriče vreme“ i okačio ga na zid porodične kuće.
Od tada, nema seljaka, ni prolaznika koji ne zastane da pogleda kakvo će biti vreme, jer ovaj uređaj to nagoveštava za dan -dva unapred.
-“Reč je o običnoj grančici belog bora, okačenoj naopačke koja pokazuje 100 odsto istinu kakvo će biti vreme. Tu nema izmišljanja, jer priroda ne laže, tako da patent nikada nije pogrešio. To je patent, zaštićen u Švacarskoj, koji sam ja dobio, a na području bivše Jugoslavije ima ga još samo u Kragujevcu. Grana se pomera i pokazuje tačnu prognozu dan-dva unapred. Po nekoj logici prirode, kada je vruće drvo se širi da uzme što više hrane i vlage u sebe, a kada je hladno ono se skuplja da bi zaštitilo stablo od pucanja. Tako se i grana pomera i pokazuje da li će biti hladno, sa kišom ili snegom, ili će biti vruće“, priča Dragoja Baltić – Brko.
Ovih dana, kada je područje Republike Srpske zahvatila ljuta zima, sve zanima, kakvo nas vreme očekuje.
-“Pre dva tri dana, kada je bilo padavina, grančica je pokazivala da će biti jako hladno i pogodila, jer je danas minus 20 stepeni u Petrovom Gaju. Sada pokazuje – promenljivo vreme i padavine, što znači da će hladnoća polako popustiti i da će opet biti padavina. To možemo očekivati u narednih nekoliko dana“, siguran je Brko.
Grančicici belog bora naročito veruju u vreme poljoprivrednih radova. Dragoja kaže, komšije svrate i u šali pitaju „Brko, kakvo će biti vreme, može li se sejati?“ On im „pročita“ prognozu i posavetuje ih. Iako se komšije smeju, ipak veruju grančici, jer ne greši, a kako Brko kaže i zbog toga što u „svakoj šali ima pola istine“.
G.Vila-Večernje novosti

Comments are closed.