Budućnost u voćarstvu

Poznato je da područje Potkozarja ima sve uslove za razvoj voćarske proizvodnje ali da bi ova poljoprivredna grana bila znatno više zatupljena neophodna je pomoć stručnjaka. S tim ciljem Odsjek za unapređenje poljoprivrede opštine Prijedor nastoji kroz razna predavanja edukovati voćare i privoliti druge da se okrenu ovoj proizvodnji. Predavanja na temu rezidbe voća i njihove zaštite ovih dana održavaju se u Prijedoru, uz podršku predstavnika USAID FARMA projekta i Udruženja voćara RS.
Tatjana Marić, šef Odsjeka za unapređenje poljoprivrede, ističe da je interesovanje voćara za ovo predavanje bilo veliko što je bilo i opravdanje za organizovanje jednog ovakvog kursa.
– Ovo je prilika da se naši voćari s predstavnicima USAID FARMA dogovore i o narednim koracima, prije svega o praktičnom izvođenju vježbi rezidbe u voćnjacima – rekla je Marićeva.
Stanko Mršić, predsjednik Udruženja voćara opštine Prijedor, kaže da ovo udruženje, koje je osnovano prije godinu i po dana, broji oko 70 aktivnih članova, te da je velika većina njih došla na predavanje.
– Ove današnje aktivnosti i aktivnosti koje će uslijediti tiču se svih voćara prijedorske opštine. Ovim ćemo pokušati sami sebi pomoći kako bi došli do nekih novih saznanja iz oblasti voćarstva da unaprijedimo taj naš rad – rekao je Mršić.
Po riječima Adnana Maličevića, predavača i voćnog eksperta, područje Potkozarja ima veoma dobre voćnjake, koji mnogo ne zaostaju za onima u zapadnoevropskim zemljama.
– Mi imamo dobre voćnjake odnosno voćnjake koji nimalo ne zaostaju za voćnjacima zapadnih zemalja, prije svega Evropske unije, međutim ima još uvijek onih koji su u tradicionalnom sistemu. Ono što je važno to je da treba pomiriti te dvije činjenice. Treba očuvati te tradicionalne voćnjake i korigovati ove napredne kako bi se osavremenili – kaže Maličević.
Dalibor Dončić, predsjednik Upravnog odbora voćara RS, i jedan od predavača ističe da je danas u voćarskoj proizvodnji veoma bitan izgled voćke, njen oblik, veličina i težina, jer to zahtjeva tržište ali da se mora voditi računa i o zaštiti voćki.
– Takođe, zaštita biljaka postaje sve važnija u voćarskoj proizvodnji. Znamo kakve su klimatske promjene, kakva je bila 2010. godina koju su obilježile poplave u 2011. koja je bila poznata po sušnom periodu. To su velike temperaturne oscilacije i moramo svake godine edukovati voćare da bi mogli odgovoriti na probleme savremene poljoprivrede i voćarstva – istakao je Dončić.
Na ovakva i slična predavanja prijedorski voćari mogu računati i ubuduće, poručuju iz Odsjeka za unapređenje poljoprivrede, a sve u cilju unapređenja voćarske proizvodnje na ovom području.
Tekst – Fokus
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.