Budžet za 2016. godinu 38.203.372KM

skupstinapd

Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas budžet za 2016. godinu u iznosu od 38.203.372 KM, što je više za 12,28 odsto u odnosu na ovogodišnji.

Za budžet je glasalo 25 odbornika, tri su bila protiv, a naknadno se šef Kluba odbornika Srpske demokratske stranke Zdravko Torbica izjasnio da je greškom glasao „za“ umjesto „protiv“, te bi stvarna slika bila 24 glasa „za“, a četiri „protiv“.

Načelnik Odjeljenja za finansije grada Prijedora Biljana Malbašić rekla je da je Prijedor prva lokalna zajednica u BiH koja je usvojila budžet za iduću godinu.

„U kapitalnom dijelu je 7.008.984 KM, a operativni je 30.394.388 KM. U ovom iznosu budžeta rashodi za utvrđene namjene su 37.403.372 i budžetska rezerva je 800.000 KM. Bitno je napomenuti da je tu i kreditno zaduženje od tri miliona maraka“, rekla je Malbašićeva novinarima u pauzi skupštinskog zasjedanja. Ona je naglasila da je za oko 800.000 KM povećano izdvajanje za socijalnu zaštitu i da je to najveće povećanje u budžetu.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je u obraćanju odbornicima da je cilj bio da se nikome ne umanje sredstva, što je u današnje vrijeme teško, te uvrstiti razvojnu komponentu uprkos ekonomskoj, političkoj i bezbjednosnoj nestabilnosti.

„Takođe smo htjeli u vrijeme krize socijalnoj kategoriji dati pažnju i najveće povećanje je upravo tu, što znači da se odgovorno ponašamo“, dodao je Pavić.

Prema njegovim riječima, za Centar za socijalni rad u Prijedoru budžetska stavka prije nego što je on postao načelnik opštine iznosila je milion maraka, a sada iznosi 4,5 miliona maraka. Pavić je novinarima rekao da je zbog dva razloga budžet usvojen ranije nego što je uobičajena praksa.

„Budžet u ovoj godini je stabilan i nismo imali bilo koji poremećaj koji bi upućivao na to da moramo čekati kraj godine da vidimo kako ćemo je završiti, a htjeli smo i svim korisnicima budžeta ostaviti vremena da mogu svoje planove donijeti jer ih oni donose na bazi budžeta i već od danas to mogu činiti“, naveo je Pavić.

Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas i rebalans budžeta za 2015. godinu u formi nacrta, a u formi prijedloga razmatraće ga na narednom zasjedanju.

Autor: Kozarski vjesnik

Comments are closed.