Čaršijske noći u Donjoj Ljubiji opravdale očekivanja

Nastupom pjevača amatera, u Donjoj Ljubiji je završena osma tradicionalna kulturna manifestacija “Čaršijske noći” koja je okupila preko 400 učesnika i KUD-ova iz BiH i Hrvatske. “Čaršijske noći” su trodnevna manifestacija koja svoja vrata otvara umjetnicima iz raznih oblasti, sa ciljem da se na jednom mjestu okupe građani ove varošice koji danas žive u dijaspori i domicilni žitelji.
Ishak Kolonić, član Organizacionog odbora Manifestacije, koja je, od ove godine, u zvaničnom programu “Prijedorskog kulturnog ljeta”, tvrdi da je ona, iz godine u godinu, sve masovnija te da je postala svojevrstan brend Prijedora.
– U tri dana trajanja “Čaršijskih noći”, svoj repertoar na ljubijskoj pozornici pokazali su KUD-ovi iz zemlje i inostranstva, mladi dramski umjetnici i pjevač i koji tek treba da se afirmišu. Ovo je veliki događaj za Donju Ljubiju koja je, u vremenu prija rata, obilovala kulturnim događanjima – kazao je Kolonić.
Na smotru folkora, prve večeri “Čaršijskih noći”, došle su i članice KUD-a “Klasje Slavonije” iz Antunovca
kod Osijeka. Sanja Matković, predsjednica Društva, kaže da se njegove članice bave tzv. a-kapela pjevanjem.
– U prilici smo da i na ovoj smotri promovišemo svu ljepotu našeg kraja, narodnih običaja, nošnji i, naravno, specifične vrste slavonske izvorne pjesme. Ovdje su ljudi veoma ljubazni, a mi smo se potrudili da uz šokačku pjesmu uveselimo domaćine. Društvo okuplja 70 aktivnih članova, djelujemo u tri sekcije, a posebno izdvajamo naše tamburaše – kazala je Sanja Matković.
Specijalni gost “Čaršijskih noći” bila je dvadesetogodišnja Tanja Jerkić iz Koprivnice, solistkinja na violini, koja kaže da je student Prirodoslovnog matematičkog fakulteta u Zagrebu, a da se muzikom i sviranjem violine bavi od jedanaeste godine.
– Zahvaljujući violini sam proputovala skoro cijelu Evropu, nastupajući na brojnim koncertima. Za Ljubiju me vežu porodični korijeni, jer mi baka i djed potiču iz Šurkovaca i Žuna. Oni su mi ostavili u amanet da rodni kraj nikada ne zaboravim. Svake godine posjećujem staru porodičnu kuću i groblje na kojem su sahranjeni moji preci. Ovakvu manifestaciju nisam željela da propustim. Zahvaljući muzici, zauvijek ću biti vezana za rodni kraj mojih roditelja – kazala je Tanja Jerkić koja se predstavila tradicionalnim bosanskim sevdalinkama, čardašom, mađarskim plesovima i poznatim srpskim pjesmama koje je izvela na svojoj violini. Na koncertu u Ljubiji pratili su je roditelji i mlađi brat.
Domaćini skupa, KUD “Kozara” iz Donje Ljubije, tvrde da su “Čaršijske noći”, ove godine, bile izuzetno posjećene, jer se na jednom mjestu okupilo preko 1.000 učesnika i publike. Suad Sarajlić iz tog društva kaže da “Kozara” ima 120 aktivnih članova.
– Čuvamo običaje i tradiciju sa ovog područja. Osmi put za redom smo organizovali “Čaršijske noći”, kako bi se sastali, okupili i družili sa našim prijateljima. U proteklih osam godina, na otvorenoj pozornici u Donjoj Ljubiji, imali smo preko 5.000 učesnika, što je za jedno malo mjesto nevjerovatan uspjeh. Ovdje su došli Ljubijanci koji danas žive širom Evrope, Amerike, Australije – kazao je Sarajlić i naglasio da su Manifestaciju finansijski podržali SO Prijedor i brojni sponzori.
Uz nastupe KUD-ova, dramskih umjetnika i pjevača – amatera priređeni su i popratni sadržaji, izložbe narodnih
rukotvorina, a predstavljena je i tradicionalna bosanska kuhinja.
Kozarski vjesnik

Comments are closed.