Centar sa najvećom rasvijetljenošću imovinskih delikata u Srpskoj

Policija

Centar javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor u januaru je ostvario najveći procenat rasvijetljenosti krivičnih djela protiv imovine u cijeloj Rpeublici Srpskoj, izjavio je danas načelnik ovog centra Dalibor Ivanić.

„Krivična djela protiv imovine su najbrojnija u ukupnom borju krivičnih djela i, prema zvaničnim informacijama MUP-a Republike Srpske za cijelu Republiku Srpsku, u januaru naviši procenat rasvijetljenosti imovinskih krivičnih djela je na području CJB Prijedor i iznosi 66 odsto po nepoznatom počiniocu odnosno 72 odsto ukupno“, rekao je Ivanić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

U januaru je na području ovog centra evidentirano 85 krivičnih djela ili za deset manje od mjesečnog prosjeka, a među njima 70 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, deste privrednog sa 47.000 KM materijalne štete, tri protiv bezbjednosti saobraćaja i dva iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

„Nadležnim tužilaštvima podnijeli smo 73 izvještaja protiv 74 lica“, naveo je Ivanić.

U oblasti javnog reda i mira evidentirana su 32 prekršaja što je za 30 prekršaja ili za 48 odsto manje nego u januaru prošle godine.

„Iako je to vrijeme praznika, uspjeli smo u realizaciji plana pojačanih preventivnih aktivnosti, što je rezultiralo smanjenjem broja prekršaja“, kazao je Ivanić.

Evidentirano je 1.525 prekršaja iz oblasti saobraćaja i 62 saobraćajne nezgode.

„Četiri lica su smrtno stradala. Saobraćajna nezgoda sa smrtno stradalim licima se dogodila na pružnom prelazu `trinaesta` na šta policijski službenici nisu mogli uticati, jer se na pružnom prelazu direktno ne vrše poslovi kontrole i regulisanja saobraćaja“, podsjetio je Ivanić.

On je dodao da se na području CJB Prijedor dešava u prosjeku jedna i po saobraćajna nezgoda sa smrtnim ishodom mjesečno, ali da se nakon te saobraćajne nezgode od 2. januara do danas nije desila više nijedna saobraćajka sa smrtno stradalima niti sa teško povrijeđenima.

„Centar pokriva putnu mrežu u kojoj je 200 kilometara magistralnih puteva. U 2013. živote su u saobraćajnim nezgodama izgubila 24 lica, u 2014. 19, a u 2015. 15 što je ogroman napredak odnosno poboljšanje stanja. Grad Prijedor ima najmanji broj smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama u posljednjih deset godina“, istakao je Ivanić.

On je dodao da se ovog mjeseca pojačano kontrolišu upotreba sigurnosnog pojasa i sjedalica za djecu i da se dnevno u prosjeku izda 50 prekršajnih naloga.

Autor: SRNA

Comments are closed.