Četrdeset godina ljubavi prema golubovima

Ilija Bjelovuk(52) iz Prijedora, rodom iz Sanskog Mosta, od malih nogu obožava golubove. U golubarniku u blizini porodične kuće u Aerodromskom naselju ima oko 200 ptica.
Bjelovuk je nakon rata i izbeglištva iz rodnog Sanskog Mosta, svoje mesto pod nebeskom kapom pronašao u Prijedoru.
-Golubove nisam ih imao samo u periodu kada sam izbegao iz Sanskog Mosta. Tada sam posetio jednu izložbu i nabavio prve primerke“ – priča Ilija.
Ilija u svom golubarniku sada ima sisačke prevrtače, birmingemske prevrtače, pismonoše i bačke prevrtače.
Golubove pušta van golubarnika, ali se svi uvek vrate na svoje mesto. Jedini problem je soko, koji, kaže, ponekad pokupi po kojeg goluba. Ilija svoje ljubimce hrani pšenicom, kukuruzom, sojom i trožitom.
Ove ptice su, kaže, veoma privržene čoveku i izuzetno umiljate.
-Na ljubav uzvraćaju ljubavlju. Voda, hrana i čista i uredna prostorija jedini su zahtev ovih zanimljivih životinja – priča on.
Ponekad proda nekog goluba, ali u zadnje dve godine kaže da se to retko dešava. Cena im, kako kaže, nije visoka na tržištu.
-Za jedan par danas možete dobiti od trideset do pedeset maraka – priča on i dodaje da je prošle godine išao i na izložbu u Banjaluku.
Ilija je nakon što se skućio u Prijedoru prvo napravio golubarnik, kupio žicu, da mačke ne bi mogle odnositi golubove, a potom počeo nabavljati svoje ljubimce. Od golubova mu je, kaže, jedino preča porodica. Golubovi mu popravljaju raspoloženje i vraćaju životni optimizam.
-Bez njih ne bih mogao zamisliti niti jedan dan – kaže sa osmehom Ilija, hraneći svoje golubove i ponosno ih pokazujući komšijama.
Blic

Comments are closed.