Četrnaestogodišnji Prijedorčanin Milovan Malić objavio knjigu „Dražini četnici“ u 1.000 primeraka

press rs-malicMilovan Malić (14), učenik devetog razreda Osnovne škole „Branko Ćopić“ iz Prijedora, pre nekoliko dana ostvario je jednu od svojih najvećih želja!

Njegova „Knjiga o Dražinim četnicima“, odštampana je u tiražu od čak 1.000 primeraka i već je postala tražena među poštovaocima pokreta, koji je u Drugom svetskom ratu osnovao Dragoljub Mihailović, đeneral Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini i prvi gerilac tadašnje Evrope.

Malić kaže da je knjigu štampao banjalučki „Art print“ i naglašava da je već prodato više od 60 primeraka.

– Zainteresovanost je veća nego što sam očekivao. Kako god, od srca se zahvaljujem svima koji su pomogli štampanje – Ravnogorskom pokretu okruga Krajina, Goranu Dragojeviću iz Prijedora, Srpskoj radikalnoj stranci RS i ostalim sponzorima. Sve je objavljeno kako sam zamislio. Jedino smo korigovali korice, a ovom prilikom se zahvaljujem i Dušanu Jojiću, nastavniku istorije i srpskog jezika u penziji, koji me uvek podržavao, kao i Pressu RS, koji je skrenuo pažnju na moj rad – ističe Malić.

On najavljuje da će u Banjaluci uskoro biti održana promocija njegove knjige.

– Ne sumnjam da će izazvati veliku pažnju o uvek aktuelnoj temi za Srbe. Moja je želja da se o Dražinim četnicima govori argumentovano, jer se istina o ovom slobodarskom pokretu, satanizovanom od komunista, još prećutkuje, pogotovo u Potkozarju. Naravno, za partizane, gde je bilo najviše Srba i koji su dobili rat, ne treba izjednačiti sa komunistima i njihovim ideolozima, da ne bude novih podela. Komunisti su bili zločinci – ocenjuje ovaj dečak, kojem je u pisanju knjige pomogao i deda Milan.

On dodaje da je pri kraju pisanja druge knjige „Ko će kome ako ne svoj svome“, gde razmatra srpske podele.

– Srbi se od davnina bore jedni protiv drugih, protiv vlasti i zbog vlasti. Crna Gora se odvojila i priznala Kosovo. Imamo podele komunisti – četnici, dinastija protiv dinastije, kum protiv kuma, stranka protiv stranke… To ne radi nijedan narod. Mi možemo da govorimo o uticaju stranaca, ali zbog podela smo najviše krivi sami, jer se otimamo za vlast, ljubomorni smo jedni na druge, a ko god zasedne na fotelju malo razmišlja o drugima i o narodu – kaže Malić.

Podsećamo, mladi Prijedorčanin ranije je za štampanje knjige uzaludno tražio pomoć preduzeća iz grada na Sani. Slao je pisma liderima najvećih partija u RS, vladici Grigoriju, Boračkoj organizaciji RS i od njih, kako kaže, nije dobio odgovor.

Press RS

Comments are closed.