Cijena prodaje stan

Posljedice svjetske ekonomske krize, te loša kupovna moć stanovništva, u prošloj godini su ostavile trag i na tržište nekretninama u Republici Srpskoj. Iako su cijene smanjene, u prosjeku između 300 i 500 maraka ili oko 20 do 30 odsto po kvadratnom metru, potražnja je bila relativno mala, a prema podacima agencija koje se bave prodajom nekretnina, takvo stanje se može očekivati i u narednom periodu, ili bar u prvoj polovini ove godine.

Najskuplji stanovi i dalje su u Banjoj Luci, gdje je za kvadratni metar novoizgrađenog stambenog prostora potrebno izdvojiti i do 2.700 KM, dok se cijena starih stanova, zavisno od dijela grada u kojem se nalazi, kreće od 1.600 KM po kvadratu.

Vlasnici agencija za promet nekretninama nerado daju prognoze, ali ipak ne očekuju dalje smanjenje cijena.

– Prošla godina je bila neizvjesna, cijene su bile manje, ali decembar je već bio obećavajući. Mislim da će prodaja biti bolja u ovoj godini, ali će cijene stagnirati, neće biti promjena – kazao je Manojlo Popović, vlasnik Agencije „Senzor“ iz Banje Luke.

On je dodao da su i dalje najtraženiji mali stanovi, a najčešći kupci su mladi bračni parovi i naši ljudi koji rade u inostranstvu.

Prodaja stanova i kuća u Prijedoru takođe je bila mnogo slabija nego prethodnih godina. Uzrok tome je, kako tvrde u prijedorskim agencijama, ekonomska kriza i teško dobijanje stambenih kredita. Leonardo Samardžija, vlasnik Agencije za prodaju nekretnina „VHS“, tvrdi da je i gradnja stanova dosta manja u odnosu na raniji period.

– Sve je manje onih koji kupuju nove stanove, zbog njihove cijene. Sada su povoljniji stanovi u staroj gradnji – tvrdi Samardžija.

Slično ističu i u Agenciji za nekretnine „Agent“ vlasnika Nedžada Rešića, koji je naveo da se cijena kvadratnog metra stana u staroj gradnji kreće između hiljadu KM i 1.100 KM, a u novoj gradnji od 1.400 KM do 1.600 KM.

– Ovo su prosječne cijene stambenih jedinica. Na njihovu vrijednost svakako utiče lokacija stana, kao i to da li se nalazi u prizemlju, odnosno na prvom spratu, gdje im je cijena veća, ili su na višim spratovima, gdje su jeftiniji za 100 do 200 KM po kvadratnom metru – rekao je Rešić.

Prema riječima naših sagovornika, i dalje su natraženiji i najcjenjeniji mali stanovi, garsonjere i jednosobni stanovi, dok je potražnja za većim stanovima veoma slaba.

Fokus

Comments are closed.