Cijene mlijeka ostaju iste, a farme se šire

Vlasnici muznih krava iz RS zadovoljni su odlukom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kojom je premija za mlijeko ekstraklase s 0,25 povećana na 0,35 KM po kilogramu proizvedenog i otkupljenog proizvoda.
Ta odluka obradovala je i predstavnike Udruženja poljoprivrednika i stočara RS, koji kažu da će veće premije za mlijeko donijeti višestruku korist – kako stočarima, tako i otkupljivačima i potrošačima.
„Povećanje premije će doprinijeti da se održi stočni fond, što ima značaj i za RS. Dalje, korisna je i za mljekare, jer neće morati da brinu o povećanju otkupne cijene mlijeka, niti da dižu svoje prodajne cijene“, ističe Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika i stočara RS.
Usorac dalje navodi da je ta odluka resornog ministarstva korisna i za potrošače, jer garantuje stabilizaciju cijena mlijeka u trgovinama.
Njegovo mišljenje dijeli i Miloš Radojčić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka RS, koji kaže da će ova mjera rezultirati time da se vlasnici muznih grla potrude da proizvedu što kvalitetniji napitak.
„Mislim da se mlijeko ekstraklase može lako proizvesti, uz upotrebu svih preporučenih mjera tokom proizvodnje“, ističe Radojčić.
Rajko Grbić, mještanin sela Rasavci, kod Prijedora, koji ima farmu krava, zadovoljan je otkupom njegovog mlijeka, zbog čega namjerava da proširi farmu kako bi proizvodio 500 litara dnevno. On pozdravlja podsticajne mjere i povećanje premije za mlijeko ekstraklase.
Grbić trenutno ima 15 muznih krava i četiri junice, a proizvodi 250 litara mlijeka dnevno. Ističe da mu krave daju mlijeko ekstraklase, koje isporučuje dubičkom „Mlijekoproduktu“.
„Šta drugo da kažem, nego da zahvalim resornom ministarstvu, koje je imalo sluha za farmere koji se bave proizvodnjom mlijeka“, govori Grbić.
Tvrdi da i pored krize i činjenice da su mnogi od stočara smanjili broj muznih krava, pa čak i ugasili farme, on svoju namjerava proširiti i povećati proizvodnju mlijeka.
„‘Mlijekoprodukt’, kojem ispručujem sve količne mlijeka, uvozi junice za svoje kooperante. Ja sam jedan od njih“, pojašnjava Grbić.
Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da je povećanje premija odobreno kako bi se pomoglo proizvođačima mlijeka u saniranju posljedica suše, te kako bi došlo do očuvanja osnovnog stada i održavanja godišnje proizvodnje mlijeka, koja je posljednjih godina u RS iznosila oko 100 miliona kilograma.
„Ministarstvo od ove mjere očekuje i da bude dodatni podsticaj poljoprivrednim proizvođačima, u nastojanjima da povećaju proizvodnju mlijeka ekstraklase. Povećanje s 0,25 KM na 0,35 KM po kilogramu za mlijeko ekstraklase važiće za premiju za oktobar, novembar i decembar ove godine“, kazao je Bojan Kecman, portparol resornog ministarstva, koji je podsjetio da je od premije za jun ukinuto premiranje mlijeka četvrte i mlijeka van klase.
On je, takođe, naglasio da farmerima u RS mjesečno za premije za mlijeko bude isplaćeno 1,2 do 1,5 miliona KM.
Nezavisne novine

Comments are closed.