Čitaoci se vraćaju Andrićevom djelu

Na prijedorskom gradskom šetalištu u toku je drugi Sajam knjiga, čiji su organizatori opština Prijedor, knjižara „Nostalgija“ i Narodna biblioteka „Ćirilo i Metodije“.
Direktor ove ustanove Mara Ećim je potvrdila da je ova manifestacija organizovana povodom 8. septembra, Međunarodnog dana pismenosti, kao i povodom početka nove školske godine, te da će ona postati tradicionalna.
– Prema prvim informacijama svih šest izdavača, prodaja je solidna i već smo razgovarali o idućem sajmu i razmjenjivali ideje kako da sve ovo podignemo na viši nivo i prihvatimo ponude i drugih izlagača, kazala je Ećimova.
Ona je potvrdila da su na ovom sajmu prisutni izlagači iz Republike Srpske, Federacije BiH i Srbije, među kojima su „Knjiga Pozderović“, „Vaša knjiga“, „Nostalgija“, „Kult knjige“ i „Biblioner“.
Dodala je da je sajam organizovan tako da je opština izlagačima ustupila prostor, a oni će, umjesto novčane kotizacije od 30 maraka, prijedorskoj biblioteci ustupiti knjige u protivvrijednosti.
Davor Pozderović iz prodaje knjiga „Pozderović“ Banjaluka kaže da na njihovom štandu ima oko 350 naslova.
– To su naslovi koji su danas aktuelni, a pokušavamo da bude što više klasika i vrednijih knjiga. Ovo je inače jako lijep način da knjiga dođe što bliže ljudima. Akcenat nije na prodaji, već da se zajedničkim snagama nešto pokrene i radi u oblasti knjiga, knjižarstva i kulture – kazao je Pozderović.
On je dodao da se raduje što je ponovo poraslo interesovanje za Andrića.
– Knjige ovog autora su se uvijek prodavale, ali posljednjih godinu-dvije naglo je poraslo interesovanje za Andrića. Tražena je beletristika, posebno nova Koeljova knjiga „Tajna“ i knjiga Frederika Moće „Tri metra iznad beda“, koju posebno čitaju mladi. To je jedno osvježenje i inače u ovom periodu se prodaje lakše štivo za čitanje za odmor – rekao je Pozderović.
Među izloženim knjigama nalaze se i dobro očuvana djela pisaca koja se ubrajaju u klasike književnosti, štampana prije više od dvije decenije, koja spadaju u antikvitete, a koja koštaju od jedne do 15 maraka. Cijene novih izdanja, među kojima su najzastupljeniji beletristika i bestseleri, kreću se od deset do 20 maraka, stručne literature od 40 do 100 maraka, a lake i zabavne književnosti od jedne do pet maraka. Sajam će trajati do 28. avgusta.

Posjećenost
Milan Malinović kaže da redovno posjećuje sajmove u okruženju i da se raduje da se knjiga vraća i u Prijedor.
– Radujem se kad na štandu vidim da neko uopšte gleda knjige i to je nešto dobro u ova vremena – rekao je Malinović, koji je kaže da došao da malo razgleda i kupi knjigu koja mu se bude svidjela.
Glas Srpske

Comments are closed.