CJB Prijedor realizovao pojačane aktivnosti kontrole saobraćaja

Policija

Analitičkim praćenjem saobraćajnih nezgoda, utvrđeno je da je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda neprilagođena i nepropisna brzina kretanja uslovima i stanju puta, te upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola.

Imajući u vidu naprijed navedeno, a u cilju smanjenja broja i posljedica saobraćajnih nezgoda, policijski službenici Centra javne bezbjednosti Prijedor su u dane vikenda, sproveli akciju sa akcentom na sankcionisanje nedozvoljene brzine kretanja motornih vozila, kao i sankcionisanje lica koja vozilom upravljaju pod dejstvom alkohola.

U toku realizacije aktivnosti sa akcentom na kontrolu alkohola na području CJB Prijedor zbog upravljanja pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 29 vozača, a 8 lica je lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama do otrežnjenja, a najduže 12 časova.

Kada je upitanju aktivnost sa akcentom na brzinu kretanja motornih vozila na području grada Prijedora ukupan broj izdatih prekršajnih naloga po prekoračenju brzine je 85, od čega 10 zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog mjeseca i 1 zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju od dva mjeseca.

Mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od dva mjeseca izdaje se za prekoračenje brzine preko 50 km/h više od dozvoljene brzine kretanja, a za ovaj prekršaj prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH predviđena je novčana kazna u iznosu od 400 KM, dva mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilom, i dva kaznena boda.

Centar javne bezbjednosti Prijedor apeluje na vozače da se pridržavaju zakononskih propisa, da vožnju prilagode uslovima i stanju puta, te da ne konzumiraju alkohol prilikom učešća u soabraćaju.

Autor: MUP RS

Comments are closed.