CJB Prijedor sprovodi akciju „Pojačana kontrola vozača motocikla, lakih motocikla, mopeda i bicikla“

48358215

Analitičkim praćenjem stanja bezbjednosti saobraćaja na području Republike Srpske za 2015. godinu kao i u prva tri mjeseca 2016. godine, uočeno je da je i dalje povećan broj saobraćajnih nezgoda sa posljedicama po lica u kojima učestvuju vozači motocikla, lakih motocikla, mopeda i bicikla.

Prema pokazateljima iz 2015. godine na području Centra javne bezbjednosti Prijedor 3 vozača motocikla-mopeda i bicikla su smrtno stradala, 17 vozača je zadobilo teške tjelesne povrede, dok je 38 zadobilo lake tjelesne povrede. Za prva tri mjeseca tekuće godine na području ovoga Centra nije bilo smrtno stradalih vozača motocikla-mopeda i bicikla, 2 vozača su zadobila teške tjelesne povrede, dok su 4 vozača zadobila lake tjelesne povrede.

Podaci govore da do ovih saobraćajnih nezgoda najčešće dolazi zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja kao i tehničke neispravnosti. Takođe, uočeno je da veliki broj motocikala i lakih mopeda nije registrovan, vozači i suvozači ne koriste zaštitne kacige, te da mnogi nemaju položen vozački ispit kategorije A i podkategorije A1.

S tim u vezi, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa Centrom javne bezbjednosti Prijedor, će u toku mjeseca aprila sprovoditi akciju „Pojačana kontrola vozača motocikla, lakih motocikla, mopeda i bicikla“.

Cilj akcije jeste smanjenje posljedica po lica u saobraćajnim nezgodama, kao i poboljšanje nivoa bezbjednosti saobraćaja, odnosno uticanje na povećanje svjesti vozača motocikla, lakih mopeda i bicikla za bezbjedno učestvovanje u saobraćaju.

Pozivamo građane da prilikom upravljanja motociklom, lakim motociklom, mopedom ili biciklom poštuju zakonske odredbe, kako bi na taj način spriječili saobraćajne nezgode sa posljedicama po ove kategorije učesnika u saobraćaju.

Autor: MUP RS

Comments are closed.