CJB Prijedor sprovodi republičku akciju „POJAS“

Ilustracija

Ilustracija

Centar javne bezbjednosti Prijedor će od danas, 18.07.2016. godine pa do 12.08.2016. godine realizovati republičku akciju „POJAS“ s akcentom na upotrebu bezbjednosnog pojasa od strane putnika u vozilu, kao i upotrebu sigurnosnih sjedalica za djecu.

Na osnovu dosadašnjih analiza utvrđeno je da putnici u vozilu u velikom broju nisu koristili bezbjednosne pojaseve za vrijeme kretanja na javnom putu, kao i to da je procenat korištenja bezbjednosnog pojasa od strane vozača i suvozača još uvijek daleko manji od procenta korištenja bezbjednosnog pojasa zemalja u okruženju.

S tim u vezi, policijski službenici će prezentovanjem zakonskih odredbi u neposrednom kontaktu sa građanima, kao i sankcionisanjem uočenih prekršaja raditi na podizanju svijesti vozača i putnika u vozilima o obavezi korišćenja bezbjednosnih pojaseva kao i sigurnosnih sjedalica za djecu.

Podsjećamo učesnike u soabraćaju da su u obavezi da koriste bezbjednosni pojas, kako u svojstvu vozača i suvozača tako i u svojstvu putnika. Djeca do 5 godina na zadnjem sjedištu su u obavezi da budu u sigurnosnoj sjedalici, dok su djeca od 5 do 12 godina u obavezi da koriste bezbjednosni pojas. Djeca do 12 godina se ne smiju prevoziti na prednjem sjedištu, s tim da djeca do 2 godine se smiju prevoziti na prednjem sjedištu u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj u kontra smjeru od smjera kratanja vozila sa isključenim vazdušnim jastukom na mjestu suvozača.

Veži pojas-sačuvaj život!

Autor: MUP RS

Comments are closed.