Članice Kola srpskih sestara Prijedor proslavile svoju zaštitnicu

Članice Kola srpskih sestara (KSS) iz Prijedora danas su obilježile krsnu slavu Svetu Petku.

Predsjednica ovog udruženja Ljubica Babić rekla je da ove godine prijedorsko KSS obilježava dva važna jubileja.

„Sto godina je prošlo od kada je Prijedorčanka Stoja Radetić darovnim ugovorom poklonila zgradu Dobrotvornoj zadruzi Srpkinja – Kolu srpskih sestara, a 20 godina od prvog obilježavanja krsne slave Svete Petke, nakon što je u decembru 1991. godine održana obnoviteljska skupština, budući da je djelovanje ovog i sličnih udruženja bilo zabranjeno odmah poslije Drugog svjetskog rata“, kazala je Babićeva.

Ona je podsjetila da je KSS u ove dvije decenije prošlo kroz razne faze.

„U ratu je prioritet bio pomoći izbjeglicama, borcima, ranjenima i bolesnima. Obišle smo sve i jedno ratište, od Suve Međe kod Novog Grada, preko Gradačca i Grahova, do Lukića kod Brčkog. Smjestili smo hiljade izbjeglica i svima dijelili humanitarnu pomoć“, navela je Babićeva.

Ona je najavila da će se KSS u budućem djelovanju bazirati na kreativnim aktivnostima i radu s djecom.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je KSS jedna od značajnijih nevladinih organizacija u Prijedoru koja svojim aktivnostima zaslužuje i priznanje za dosadašnji i podršku i za budući rad.

„Članice KSS bile su uvijek tamo gdje je ljudima bilo najpotrebnije“, dodao je Pavić.

Protojerej stavrofor Ranko Maletić rekao je da KSS ima plemenit i human zadatak da u svojom prostorijama dočeka svaku osobu koja ima problema.

„Niko odavde ne odlazi neutješen. Ako ne može matrerijalnom pomoći biti utješen, mora biti utješen moralno“, kazao je Maletić koji je uz sasluženje sveštenstva predvodio vjerski obred.

Osim zvanica iz Prijedora, slavi su prisustvovale članice Kola srspkih sestara iz Banjaluke i Prnjavora.
Tekst – SRNA
Foto – GradPrijedor.com

Comments are closed.