Cvijeću treba pokloniti pažnju

Iako još uvijek nedovoljno zastupljena, proizvodnja cvijeća na području Prijedora pokazala se veoma uspješnom. Jedan takav primjer pronašli smo u porodici Gavranović u Srednjoj Lamovitoj kod Prijedora.
Punih deset godina bračni par Milena i Zoran Gavranović bave se proizvodnjom cvijeća. U tri plastenika površine 350 metara kvadratnih gaje više hiljada raznovrsnih balkonskih i vrtnih cvjetnih kultura, kao i povrtlarskog rasada.
Svu svoju proizvodnju, kako kaže Milena, plasiraju na domaće tržište. Već imaju stalne kupce, a veći dio robe prodaju na pijacama.
– Voljeli bismo da je tržište malo organizovanije, ali i ovako nađu se kupci. Posljednjih godina naši sugrađani sve više poklanjaju pažnje svojim dvorištima tako da u proljeće obavezno sade cvijeće, koje kupuju od nas proizvođača – kaže Milena.
Od ove proizvodnje, kažu, prethodnih godina moglo se solidno zaraditi. To se ne bi moglo reći za ovu godinu, jer je cijena cvijeća znatno pala. Ipak, od proizvodnje ne odustaju. Nadaju se da će i ova kriza koja se osjeća i u proizvodnji cvijeća proći.
Zoran kaže da je plastenička proizvodnja cvijeća vrlo rizična zbog čega se, posebno u zimskom periodu, mora biti oprezan.
– Jedan promašaj u ovoj proizvodnji može uzrokovati veliku štetu. Strogo se mora voditi računa o temperaturi u plastenicima, ali i o zdravstvenom stanju biljaka – kaže Zoran.
Desetogodišnje iskustvo u ovoj proizvodnji danas im dobro dođe. Međutim, uvijek praktikuju da prisustvuju raznim predavanjima o proizvodnji cvijeća, gdje, kako kažu, uvijek saznaju nešto novo.
Kontrole
U posljednjih nekoliko godina proizvođači cvijeća podliježu i fitološkoj kontroli. Tako i kod Gavranovića redovno godišnju kontrolu proizvodnje obavlja Institut za zaštitu zdravlja
Glas Srpske

Comments are closed.