Daleko se čuje Draganova truba

Doajen prijedorske muzičke scene Dragan Aničić gotovo 60 godina druguje sa trubom. Kaže da je sa njom obišao cijelu bivšu Jugoslaviju, veći dio Evrope, bio i u Kini, svirao sa svjetski poznatim muzičarima, ali i sa običnim ljudima.

– Muzikom se bavim od najranije mladosti, kada sam bio član pleh orkestra. Tu sam i naučio da sviram trubu kod jednog starog Čeha Josipa Prohaske – priča Dragan Aničić (71).

Kasnije je postao član gimnazijskog orkestra „Polet“ i kulturno-umjetničkih društava „Mladen Stojanović“, „Željezničar“ i „Osman Džafić“. Kaže da su to najljepše uspomene.

– Ta putovanja su za nas bila veoma značajna jer smo svi bili iz siromašnih porodica, tako da ta sva mjesta koja smo obišli mnogi ni danas ne mogu vidjeti, a pogotovo ne mi u to vrijeme. Mi smo to radili čisto amaterski i iz ogromne ljubavi prema muzici – priča sa nostalgijom Dragan.

Kaže da je kao mlad sanjao da svira kao Luj Armstrong.

– Sjećam se davne 1958. godine kada sam bio na njegovom koncertu u Domu sindikata u Beogradu. Karte mi je obezbijedila glumica Marija Crnobori. Dao sam čitavu studentsku stipendiju za kartu – naglašava Aničić.

Ipak, kaže, nije uspio da u životu spoji lijepo i korisno. Ostao je jedini umjetnik u Prijedoru koji se ovim poslom bavi na čisto amaterski način.

– Sa ogromnom ljubavlju sam svirao i pjevao i čitav život. Taj moj amaterizam je krunisan nizom pohvala, zahvalnica i drugih priznanja, ali bez velikih zarada. Nisam stekao ni kuće ni pare, ali iza mene ostaju moje pjesme i to pjesme o Prijedoru, i želim da me ljudi po tome pamte – kaže Dragan.

I sada, iako u godinama, svira trubu, pjeva, komponuje, piše stihove i aranžira, a i redovni je učesnik humanitarnih koncerata koje organizuju Estrada Republike Srpske i SKUD „Dr Mladen Stojanović“, čiji je počasni član.

Iako je na prijedorskoj muzičkoj sceni prisutan gotovo šest decenija, tek nedavno je promovisao svoj prvi album, koji nosi naziv „Prijedore i Zlatna trubo“.

– Pjesme su posvećene mojim najvećim ljubavima, gradu na Sani i trubi. One bude sjećanja. Svaka riječ je poruka iz srca iz duše svima onima koji vole Prijedor, Sanu, muziku i ljude – rekao je Aničić.

Izvor: Glas Srpske

Comments are closed.