Dan bijelih traka u Prijedoru

Više nevladinih organizacija organizovalo je danas u našem gradu ali i širom BiH, Evrope i svijeta akciju koja je nazvana 31. maj-Dan bijelih traka. Akcija je organizovana u znak sjećanja na događaje iz 1992. godine a građani su pozvani da zadnjeg dana maja iskažu svoju solidarnost sa žrtvama zločina počinjenih u Prijedoru i širom svijeta, tako što će oko ruke nositi bijelu traku ili na svoje prozore istaći bijele zastave ili čaršafe.
Među onima koji su se odazvali ovom pozivu i koji su nosili bijele trake oko ruke bili su i odbornici Saveza SDA-SBiH u lokalnom parlamentu, Mesud Blažević i Nusreta Sivac. Prema riječima Mesuda Blaževića, na isticanje bijele trake primoralo ga je sjećanje na dane iz 1992. godine kada je trebalo nositi takve trake.
„To je tada bio stav kriznog štaba opštine Prijedor da svi nesrbi muškarci moraju nositi bijele trake i staviti bijele zastave na kuću što je u meni ostavilo veliko traumu i osjećao sam da to treba danas da uradim“, rekao je Blažević. Odbornik Saveza SDA-SBiH Zlatko Škerić, jedan od preostalih pet odbornika iz reda bošnjačkog naroda koji nisu nosili bijelu traku, istakao je da i poslije 20 godina postoji međusobno nepovjerenje, ali ga treba prevazići jednim realnim razmišljanjem. „To znači da svi treba da priznamo jeste, bilo je i desilo se, i da svi zajedno nastojimo da se to nikada više nikome ne ponovi. Smatram da je potrebno ići naprijed i nastaviti sa onim što je građeno proteklih godina na pomirenju i unapređenju međuljudskih i međunacionalnh odnosa, kao i političkih partija i struktura opštine Prijedor“, rekao je Škerić. On je dodao da odbornici SDA nisu željeli da svoj politički stav miješaju sa nevladinim organizacijama koje su sjećanje na žrtve iz proteklog rata nazvali obilježavanjem 20. godišnjice „genocida“ u Prijedoru.
„Mi ih podržavamo u iskazivanju i obilježavanju stradanja, ali način kako se to trebalo učiniti je nešto drugo, da li su to performansi koji su bili planirani ili nešto drugo, to je stvar organizatora kojima smo, kao i načelniku opštine rekli svoje mišljenje. Ipak smatram da, iako je nisam nosio, bijela traka nije narušila neke međuljudske odnose već je ona samo kod onih koji su je stavili evocirala uspomene da vrijeme kad je bila obavezna“, rekao je Škerić.
Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić je u pauzi današnjeg skupštinskog zasjedanja istakao da žali sve žrtve, ali da se ne slaže sa načinom na koji to rade neki pojedinci i nevladine organizacije. „Praviti performanse u vrijeme kada se treba klanjati žrtvama iz minulog rata nikome ne donosi korist. Ovo je očigledno jedna šira zavjera protiv Prijedora koju vode ljudi koji ovdje ne žive i mislim da će se pokajati zbog onoga što čine svom gradu. Ja sam svjestan da sam meta njihovih napada i optužen sam da sam nekakav skup zabranio, a ja nisam dobio čak ni zahjtev, a kamoli nešto zabranio“, rekao je Pavić. On je dodao da uprkos svemu Prijedor mora ići naprijed i da svi kočničari njegovog razvoja neće uspjeti. Pavić je potvrdio i da su na 36. sjednici SO Prijedor odbornici zatražili posebnu sjednicu Skupštine opštine, gdje će biti riječi o obilježavanju 20 godina od početka ratnih sukoba u Prijedoru, što su neke nevladine organizacije pokušale da obilježe kao 20 godina od početka genocida koji nijedan sud nije dokazao.

Comments are closed.