Dani dijaspore NDC-a Prijedor nastavljeni fudbalskim susretom

U okviru svoje ovogodišnje projektne aktivnosti „Dani dijaspore“, Nansen Dijalog Centar Prijedor je proteklog ponedjeljka, 18. jula na stadionu „Mrakovica“ u Kozaruši organizovao revijalnu fudbalsku utakmicu između OFK „Mrakovica“ i OFK „Puharska“. Fokus projekta NDC Prijedor je na 10 multietničkih mjesnih zajednica u Prijedoru i 5 u Sanskom Mostu a prijedorske mjesne zajednice Donja Puharska i Kozaruša su dio projekta. OFK „Puharska“ je osnovan 1965. godine, ali trenutno ne posjeduje stadion na kojem bi mogao održavati svoje utakmice. OFK „Mrakovica“ je ustupio igralište i ponudio pomoć u vidu podržavanja daljih aktivnosti sličnog karaktera.
Cilj ove aktivnosti je zbližavanje i integracija dijaspore sa lokalnim stanovništvom kroz sport i druženje, kao saradnju između mjesnih zajednica Kozaruša i Puharska. Dvije ekipe iz ovih mjesnih zajednica sastavljene od igrača dijaspore i domaćeg stanovništva odigrale su ovu revijalnu utakmicu bodreni brojnim gledaocima. Nakon završetka susreta usljedilo je druženje i evaluacija. Sam meč je završena rezultatom 4:5 (2:0) u korist gostujuće ekipe mjesne zajednica Donja Puharska. Obje strane su pozdravile ovu aktivnost i ukazale potrebu za više sličnih aktivnosti i druženja. Učesnici su takođe pohvalili rad NDC-a Prijedor i prepoznali značaj aktivnosti „Dana dijaspore“ u svojim mjesnim zajednicama.
NDC Prijedor je dio „Nansen mreže“ koja uključuje rad „Nansen dijalog centara“ u Prištini, Skoplju, Beogradu, Podgorici, Osijeku, Mostaru, Srebrenici-Bratuncu i Sarajevu. „Nansen dijalog mreža“ je projekat koji je finansijski podržan od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške a iniciran je 1995. godine kroz edukativni program „Nansen akademije“ u Lillehameru.
Tekst i foto – NDC Prijedor i www.gradprijedor.com

Comments are closed.