Dani meda Prijedor 2012 – Pavić: Sertfikovati med radi izvoza

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić izjavio je danas da će ovdašnji pčelari međusobnu organizovanost morati podići na viši nivo i da će u tome imati punu podršku opštine.

„Pčelari će morati imati jedinstvenu punionicu meda koju onda treba sertifikovati i tek nakon toga moći će izvoziti med. Sada svoje proizvode plasiraju putem lične prodaje, na pragu i slično“, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru gdje je otvorio sedmu privredno-turističku manifestaciju „Dane meda Prijedor 2012“.

On je naglasio da opština Prijedor pomaže udruženja pčelara na više načina, kao što su podrške edukaciji, posjetama sličnim manifestcijama, učešćem u izgradnji doma pčelara i novčanim stimulacijama u iznosu koji zavisi od broja košnica.

„Ova manifestacija je turistička, jer obogaćuje turističku ponudu Prijedora, a privredna jer omogućava pčelarima da promovišu i prodaju svoje proizvode. Važno je da osim prijedorskih, učestvuju i pčelari iz okruženja Prijedora, Hercegovine i Federacije BiH“, istakao je Pavić.

On je dodao da „Dani meda“ svake godine okupe sve veći broj učesnika, a da ovogodišnji imaju poseban značaj, jer se otvaraju upravo na Svejstki dan turizma.

Sajam meda okupio je 21 izlagača iz Prijedora, Novog Grada, Trebinja, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta. Ove godine proširen je ponudom voća Udruženja voćara Prijedor i biće otvoren do 29. septembra.

Svečanost otvaranja uveličali su mališani iz Dječijeg vrtića „Radost“ Prijedor koji su na glavam nosili trakice sa crtežima ili figurama pčela.

Osim izbora najbolje uređenog štanda, biće nagrađeni i najbolji likovni i literarni radovi o temi meda.
Organizatori „Dana meda“ su opština Prijedor i udruženja pčelara „Omarska“ iz Omarske, „Prva pčela“ iz Prijedora i „Kozara“ iz Kozarca.
SRNA

Comments are closed.