Dani zime na Kozari

Na Mrakovici je danas održana već tradicionalna, četvrta po redu, privredno-turistička manifestacija „Dani zime na Kozari“. Manifestacija je privukla veliki broj posjetilaca koji su tokom čitavog prijepodneva automobilima i autobusima pristizali na krajišku ljepoticu Kozaru koja je danas bila pod debelim snježnim pokrivačem zahvaljujući padavinama tokom čitave noći i dana. „Dane zime“ je svečano otvorio načelnik opštine Prijedor Marko Pavić, koji je istakao činjenicu da ovu manifestaciju organizuje više opština koje gravitiraju Kozari, kako bi što više ljudi vidjelo ljepote kojima ova planina raspolaže i kako bi se povećala turistička ponuda. 

Pavić je izrazio zadovoljstvo što broj posjetilaca raste svake godine, što je potvrda sve više sadržaja koje ova destinacija nudi gostima. U sportskom dijelu takmičenja, u igrama na snijegu, je učestvovalo 11 ekipa i to iz opština, Prijedor, Oštra Luka, Gradiška, Kostajnica, Banja Luka, Laktaši, Srbac, Prnjavor, Derventa, Kozarska Dubica te ekipa Nacionalnog parka „Kozara“. Najbolji u gađanju mete grudvom, navlačenju konopca na sankama, igri spojenih golova, te kengur skokovima sa loptom između nogu, bili su članovi sportske ekipe iz Oštre Luke koji su trijumfovali sa 86 bodova.

Svoje umijeće u spravljanju kotlića pokazalo je šest ekipa, Stručna škole za radnička zanimanja Derventa, Mješovita srednja škola „Nikola Tesla“ Kozarska Dubica, Srednja škola Prnjavor, Srednja stručna i tehnička škola Gradiška, Poljoprivredno-prehrambena škola Prijedor i Srednja škola „Ðuro Radmanović“ Novi Grad. Prema odluci stručnog žirija najuspješniji su bili učenici Srednje stručne i tehničke škole iz Gradiške.

Pobjednicima sportskih i gastro takmičenja su uručeni pehari. medalje i novčane nagrade, a hotel „Monument“ im je poklonio produženi vikend aranžman. Za sve one koji su danas poželjeli da prisustvuju manifestaciji bio je obezbjeđen besplatan autobuski prevoz iz više potkozarskih opština što je iskoristio veliki broj građana svih uzrasta. Na Mrakovici su bili prisutni i članovi lovačkih društava iz Prijedora, Gradiške i Kozarske Dubice koji su za prisutne spremali lovačku čorbu dok su brojni sponzori pripremali besplatnu hranu i piće. 

U zabavnom programu učestvovali su KUD „Osman Džafić“ i „Dr. Mladen Stojanović“ iz Prijedora, rok grupa Alter ego, te KUD „Mirkovo kolo“, tamburaši i mažoretkinje iz Gradiške. Organizatori ovogodišnje manifestacije „Dani zime na Kozari“ , čiji je cilj promocija turističkih potencijala planine Kozare, bili su opština Prijedor, Turistička organizacija i Nacionalni park „Kozara“, te turističke organizacije iz Kozarske Dubice i Gradiške.

Za sve goste sa kupljenim ulaznicama bila je organizovana i tombola sa vrijednim nagradama brojnih sponzora manifestacije. Delegacije prisutnih opština su iskoristile današnju posjetu ovoj krajiškoj ljepoticu da polože vijence na Memorijalni zid poginulima tokom Bitke na Kozari 1942. godine.

Comments are closed.