Dani zime na Kozari: Na Mrakovici hiljade posjetilaca

Ekipa novogradskih srednjoškolaca napravila je najbolju čorbu, najukusniji lovački gulaš skrčkali su lovci iz Drvara dok su najuspješniji kuvari među izviđačima i planinarima Prijedorčani.

U gastro takmičenju učestvovale su ekipe iz 17 gradova Republike Srpske, Federacije i Srbije. Proljećno vrijeme nije pokvarilo ugođaj na 14. Danima zime na Kozari. Nekoliko hiljada posjetilaca uživalo je na planini.

„Pripremamo domaći čorbanac, slavonski. To je jedno poznato jelo u našem dijelu Slavonski brod“, kaže Eldar Majivić, srednja škola Brod.

U sportskim takmičenjima trijumfovala je ekipa Kozarske Dubice koja je bila najbolja u trčanju parova sa vezanim nogama, nabacivanju obruča, nošenju lopte na čelu, skoku u dalj iz mjesta, rušenju piramida i spojenim golovima.

„Imamo osam ekipa u zabavnim igrama. Obezbjeđene su nagrade od 250, 150 i 100 KM 1.00“, kaže Amira Gnaić, iz Turističke organizacije Prijedor.

Ovo je najbolja promocija turističkih potencijala Republike Srpske, poručili su ministri uprave i turizma.

„Lijepo je vidjeti da se u ovolikom broju okupilo i takmičara i posjetilaca i vidi se da ljudi žele da se druže. Ovakve vrste manifestacija nešto su što moramo podržati, ne samo zbog takmičarskog dijela, nego i zbog druženja“, kaže Suzana Gašić, ministar trgovine i turzima Republike Srpske.

„Imam tu čast i zadovoljstvo da sam već deset godina ponosni pokrovitelj ove manifestacije. Za nas naravno jako važna, kao i za sve naše opštine koje gravitiraju u Kozari. Ovo je naš ogroman potencijal“, kaže Lejla Rešić, ministar uprave i lokalne samouprave.

Dani zime na Kozari nisu samo ponos Prijedora i Kozare već cijele Republike Srpske, kaže gradonačelnik.

„Manifestacija Dani zime su prelijepa manifestacija koja promoviše planinu Kozaru, privredu i turizam na ovom prostoru. Ona svake godine bilježi sve više posjetilaca“, kaže gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković.

Iako nije bilo zimske idile na Kozari, posjetioci su itekako uživali u sunčanom vremenu i svježem vazduhu.

Organizatori Dana zime na Kozari su grad Prijedor, Nacionalni park “Kozara”, turističke organizacije Prijedora, Kozarske Dubice, Novog Grada i Gradiške.

Izvor: ATV BL

Comments are closed.