Danijel Drljača četvrti put najbrži

Prijedorčanin Danijel Drljača četvrti put je bio najbrži u plivanju za Časni krst u rijeci Sani među 40 plivača koji su danas učestvovali u tradicionalnoj bogojavljenskoj manifestaciji.

Drljača je kao nagradu za spretnost u preplivavanju do obale rijeke Sane i Časog krsta dobio zlatnik koji, s jedne strane, ima motive rođenja Isusa Hrista, a s druge, grb Republike Srpske, kao i jerusalimski krst u vijencu od cvijeća do kojeg je prvi doplivao.

– Ove godine je bilo najhladnije i uslovi su bili najteži. Snijeg je otežavao situaciju i mnogi ljudi se nisu usuđivali ni da izađu iz kuće i podrže nas, a plivačima svaka čast svima što su uopšte učestvovali – rekao je Drljača.

Prethodno je služena Bogojavljenska liturgija u prijedorskoj Crkvi Svete Trojice koju je služio protojerej stavrofor Mladen Majkić a potom je litija prošla ulicama grada Prijedora.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je pobjedniku uručio zlatnik, istakao je da broj građana koji su danas došli na Sanu govori da je Prijedor grad koji želi da njeguje vjerske običaje i da ima vjeru i kulturu.

Temperatura vode rijeke Sane iznosila je četiri stepena Celzijusa, a vazduha dva stepena ispod nule.

Pokrovitelji ovog događaja, čija je tradicija obnovljena prije četiri godine, bili su crkvena opština Prijedor i gradska uprava Prijedor.

Više fotografija možete pogledati u galeriji na adresi https://www.gradprijedor.com/plivanje-za-casni-krst-prijedor-19-01-2017.

Autor: GradPrijedor.com

Comments are closed.