Danijel Drljača treći put najbrži

Plivanje za Casni krst 2016

Prijedorčanin Danijel Drljača treći put je bio najbrži u plivanju za Časni krst u rijeci Sani među 44 plivača koji su danas učestvovali u tradicionalnoj bogojavljenskoj manifestaciji.

On je istakao da mu pobjeda mnogo znači jer nije riječ o takmičenju, već o plivanju na Bogojavljenje koje ima vjerski karakter i da mu je velika čast što je pobijedio.

„Treća pobjeda je za mene velika stvar, ali bih čestitao svim momcima koji su se prijavili i koji su se odlučili da plivaju u ovim teškim uslovima na ovaj veliki pravoslavni praznik“, rekao je Drljača.

On je dodao i da mu je trostruka pobjeda već sasvim dovoljna i da će o daljem učešću razmisliti.

Plivanje za Casni krst 2016

Drljača je kao nagradu za spretnost u preplivavanju do obale rijeke Sane i Časog krsta dobio zlatnik koji, s jedne strane, ima motive rođenja Isusa Hrista, a s druge, grb Republike Srpske, kao i jerusalimski krst u vijencu od cvijeća do kojeg je prvi doplivao.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, koji je pobjedniku uručio zlatnik, istakao je da broj građana koji su danas došli na Sanu govori da je Prijedor grad koji želi da njeguje vjerske običaje i da ima vjeru i kulturu.

Plivanje za Casni krst 2016

„Prijedor je grad koji, njegujući ono što je tradicionalno u našoj kulturi, gradi našu sigurnu budućnost i zato su građani danas došli da slave jedan od petnaest praznika Srpske pravoslavne crkve, da vide ove odvažne ljude koje ni hladna voda, ni vrijeme nisu pokolebali u najmeri da plivaju za Časni krst“, rekao je Pavić.

Protojerej stavrofor Ranko Maletić prethodno je služio Svetu liturgiju u Crkvi Svete Trojice i potom predvodio litiju sa više stotina Prijedorčana ulicama grada, te obavio čin osveštanja vode.

Plivanje za Casni krst 2016

„Iako su vremenski uslovi bili dosta loši, ovi hrabri momci nisu odustali da se takmiče i okolnosti su takve bile da je naš dosadašnji pobjednik i ove godine bio najuspješniji“, rekao je Maletić.

On je dodao da je među 44 plivača, osim Prijedorčana, bio i jedan učesnik sa Sokoca i jedan iz Kozarske Dubice.

U vrijeme plivanja temperatura vode u rijeci Sani iznosila je četiri stepena Celzijusova, a vazduha minus šest.

Plivanje za Casni krst 2016

U manifestaciji su učestvovali članovi Kulturno-umjetnička društva „Doktor Mladen Stojanović“ i „Kozara“, hor „Vila“, oficiri vojske i policije, sveštenici i predstavnici Gradske uprave.

Pokrovitelji ovog događaja, čija je tradicija obnovljena prije dvije godine, bili su Crkvena opština Prijedor i Gradska uprava Prijedor.

29

Imena učesnika:
Branko Kralj, Danko Kaurin, Robi Kragulj, Danijel Drljača, Nenad Adamović, Aleksandar Škorić, Igor Suvajac, Vanja Rađenović, Jovica Radaković, Danijel Radić, Duško Kaurin, Duško Kunić, Davor Matikosa, Aleksandar Mrđa, Boro Adamović, Petar Vrućinić, Srđan Bosančić, Žarko Novaković, Aleksa Zdjelar, Vlatko Pecalj, Mladen Knežević, Ivan Šakić, Alen Šakić, Nikola Ivković, Marko Ćalić, Duško Radišić, Dalibor Zlojutro, Nebojša Babić, Darko Bakić, Drago Zdjelar, Danilo Bjeljac, Aleksandar Mijatović, Slaviša Milinković, Rastko Jovičin, Mlađen Janjić, Nikola Vučkovac, Dario Ćurguz i Ljubiša Čoprka.

Autor: SRNA
Foto: GradPrijedor.com

Comments are closed.