Darove šalju zemljaci i stranci

vestionline-nikola i goran dunovicNaša verna čitateljka i redovna učesnica u akcijama Humanitarnog mosta Rajka Tarlać iz Sidneja letos je boravila u RS gde je ponikla i odakle se u svet otisnula. Našla je vremena da poseti većinu svojih zemljaka kojima je tokom proteklih godina pomagala. Sve nije mogla jer je njih mnogo više od dana koliko je za odmor odvojila.

Među srećnicima koji su upoznali ovu preduzimljivu i odlučnu ženu u donošenju životnih odluka, ali srca toplog i nežnog, je tročlana porodica Kukić iz Prijedora. U njihovim životima sreća se tek povremeno javi kao blesak i oni ga čuvaju u sećanju i vraćaju su mu se kad im ponestane snage da nose teško breme.

A da su i Kukići ostali Rajki Tarlać u srcu govori to što se dvanaestogodišnji Mihajlo naša na listi nevoljnika za koje je ova dobrotvorka, zajedno sa prijateljima, prikupila 1.000 AUD i poslala posredstvom Redakcije „Vesti“ u Sidneju. Dar od 100 dolara uručili su naši reporteri tokom božićnih praznika ovom mališanu koji je preživeo transplantaciju kostne srži, potom i jetre, a predstoji mu i transplantacija rožnjače. I ona će biti obavljena u Italiji, a novac je obezbeđen u akciji Humanitarnog mosta.

– Hvala našoj dobroj zemljakinji na svemu što je za nas i naše dete učinila. Posebno smo počastvovani njenom letošnjom posetom, a ganuti što nas se za Božić prva setila. Naravno, zahvaljujemo se i njenim prijateljima – priča dirnuta pažnjom majka Sanija i nastavlja: – Klinički centar Banjaluka takođe se setio Mihajla i pozvao ga na uručenje božićnih paketića. Za Mihajla to mnogo znači, tim pre što ga se u Prijedoru, gde živimo, niko nije setio.

Osim zemljaka iz dijaspore i zdravstvene ustanove gde je proveo deo detinjstva, Mihajla Kukića već deset godina ne zaboravlja za rođendan i praznike ni grupa od šest Italijana iz Trenta na čelu sa Đanijem Ćitronijem. Oni dva puta godišnje obilaze dečaka i donose mu pomoć. Posetili su ga letos a za Božić poslali poklon jer im dolazak zbog zime i već poodmaklih godina sve teže pada.

– Tim ljudima dugujemo veliku zahvalnost. Stranci su, a ponašaju se kao najrođeniji. Oni su za Božić Mihajlu poslali čestitku i 150 evra. Svakog meseca nazovu da ga čuju – kaže Sonija Kukić.

Mihajlo, kao i svako dete, uživao je u ritualnim božićnim običajima. Uživao je i njegov papagaj koga je toliko pripitomio i naučio mnogim veštinama tako da više nije usamljeni dečak koji s čežnjom iščekuje neko komšijsko dete. U svom kućnom ljubimcu stekao je najboljeg i najvernijeg prijatelja.

Najvoljenija beba
Reporteri „Vesti“ posetili su u razmaku od samo nekoliko dana dva puta tromesečnog Nikolu Dunovića iz Prijedora čiji je život majka Jelena svojim životom platila. Ocu Goranu on je najveća uteha, a čitaoci „Vesti“ najveća pomoć. Ovoga puta uručene su mu donacije stigle posredstvom naše Redakcije: 100 AUD Milje Bjekić iz Sidneja, 50 AUD Davora Trifunovića iz Adelejda i po 50 evra Kaje i Vanje Majkić iz Štutgarta i Srećka Teofilovića iz Salcburga.
– Pomoć je počela da stiže još dok je Jelena bolovala i mnogo mi znači. Moja prosvetarska plata nije dovoljna da pokrije sve troškove – rekao je zahvalni Goran Dunović i dodao da Nikola dobro napreduje, a on daje sve od sebe da mu nadomesti gubitak majke.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Vesti-online.com

Comments are closed.