Delegacija opštine Prijedor u posjeti Manisi

Delegacija opštine Prijedor u kojoj su bili predsjednica Skupštine opštine Azra Pašalić, zamjenik načelnika opštine Milenko Ðaković i odbornica Zinajda Mahmuljin prisustvovala je tradicionalnom 470. po redu međunarodnom Mesir festivalu koji je održan u turskom gradu Manisa. Saradnja sa ovom opštinom na zapadu Turske uspostavljena je na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova BiH i posredstvom naše ambasade u Ankari još 2006. godine, a godinu kasnije rezultirala je potpisivanjem Povelje o bratimljenju ove 2 opštine. Predsjednica Skupštine opštine Azra Pašalić je potvrdila da je prijedorska delegacija pored obilaska kulturnih i istorijskih znamenitosti ovog bratskog grada imala i niz kontakata i razgovora sa visokim zvaničnicima.
Održani su sastanci sa gradonačelnikom Manise Cengizom Ergunom, počasnim konzulom BiH Kemalom Bajsekom te kratak susret sa predsjednikom Turske Republike Abdulahom Gulom. „Razgovori su bili veoma korisni u cilju produbljivanja ekonomske i kulturne saradnje naših opština koji će biti nastavljeni prilikom dolaska njihove delegacije na svečanosti obilježavanja Dana naše opštine 16. maja“, rekla je Pašalićeva. Manisa je grad veoma bogate kulture i tradicije, ali je i moderan industrijski grad, a u dosadašnjim susretima i razgovorima rukovodstva ova 2 grada utvrđene su mnoge dodirne tačke i mogućnosti saradnje u raznim oblastima, prvenstveno mogućnost ulaganja u privredne kapacitete opštine Prijedor.
Ovaj turski grad je smješten u zapadnoj Anatoliji a pored razvijene poljoprivrede, značajan je industrijski i trgovački centar ovog dijela Turske, te područje prepoznatljivo po stotinama endemskih vrsta cvijeća i bogatom šumskom vegetacijom i ljekovitom bilju.

Comments are closed.