Delegacija Trenta u našem gradu-Prijedor je grad evropskih vrijednosti

Gradonačelnik italijanskog Trenta Alesandro Andreata izjavio je u subotu da je Prijedor u posljednjih 12 godina pokazao i dokazao da njeguje evropske vrijednosti i da pripada porodici evropskih gradova.

„Ovdje sam boravio 1998. i 2000. godine u delegaciji Agencije lokalne demokratije i danas sam tu ponovo nakon 12 godina. U međuvremenu, bio sam upoznat s tim u kojem pravcu se ovaj grad razvija i sada samo mogu izraziti svoje divljenje i poželjeti da se ovako nastavi razvijati i nakon 7. oktobra“, rekao je Andreata u razgovoru delegacije iz grada Trenta sa rukovodstvom opštine Prijedor.

On je potvrdio da Udruženje „Projekt Prijedor“ sa sjedištem u Trentu jeste osnovano nakon rata sa ciljem da pomogne ovu opštinu u poratnom periodu, naglasivši da je i dan-danas ovdje i da je ostalo djelovati i u miru.

„I dalje ćemo biti tu i nastavićemo podržavati razne projekte putem ALD“, kazao je Andreata.

On je pozdravio uspješno realizovanu politiku prvog čovjeka Prijedora poznatu kao projekat Prijedorčanin po kojoj su stanovnci grada na Sani svi Prijedorčani, a ne izbjeglice, domicili, povratnici ili raseljena lica.

„I Trento je grad sa oko 117.000 stanovnika od kojih 12 odsto nisu Italijani. A kada govorimo o posljedicama rata, imamo u Italiji primjer spomenika posvećenog svim žrtvama rata, ali moram da naglasim da je izgrađen tek 50 godina po završetku rata“, istakao je prvi čovjek Trenta.

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić rekao je da su brojne vladine i nevladine domaće i strane organizacije u Prijedor došle i prošle, a da je ALD jedina tako dugo ostala i opsatla.

„Od izuzetnog značaja nam je saradnja sa zbratimljenim gradom Trentom kao i svi oni projekti koje ALD u Prijedoru realizuje, naročito iz oblasti zaštite starih i iznemoglih lica, podrške mladima i nevladinom sektoru, preduzetništva, kulture, saradnje mjesnih zajdnica, te pomoći socijalno ugroženim kategorijama i djeci sa posebnim potrebama“, naveo je Pavić.

On je goste upoznao sa podacima da je Prijedor grad od 105.000 stanovnika od čega je 50.000 u urbanom cijelu, da je grad prije rata bio nosilac industrijskog razvoja u BiH sa 27.000 zaposlenih, a da danas ima 17.000 zaposlenih, a 13.000 ljudi bez posla.

„Aktuelna vlast grad razvija u tri faze: obnova grada i izgradnja infrstrukture su dobrim dijelom završene, a predstoji nam treća faza odnosno stvaranje ambijenta za privlačenje domaćih i stranih investicija“, istakao je Pavić.

Delegacija iz Trenta tokom trodnevne posjete Prijedoru obilazi mjesta i institucije gdje ALD realizuje projekte koje finansiraju Italijani: Dom penzionera Prijedor, Dom za stara lica Ljubija i Omladinski centar Ljubija, Javna ustanova „Centar Sunce“ Prijedor, inudstrijska zona „Celpak“, Agencija za ekonomski razvoj opštine Prijedor „PREDA – PD“ i „Galerija `96“.

ALD u Prijedoru osnovana je 2000. godine. Na području Prijedora realizuje u raznim oblastima projekte prosječno vrijedne 250.000 evra godišnje. Osim projekata od značaja za širu društvenu zajednicu, posredstvom ALD humanitarci iz Italije stotinama porodica u Prijedoru obezbjeđuju redovnu novčanu pomoć u jednakim iznosima četiri puta godišnje.

Izvor: SRNA

Comments are closed.