Deratizacija u Prijedoru, apel građanima [video]

U Prijedoru je u toku deratizacija koja će trajati do 25. avgusta. Preventivna deratizacija se sprovodi metodom zatvaranja lepeze, što znači od rubova grada prema centru.

Prethodnih mjeseci u Prijedoru su zabilježena tri slučaja zaraze mišijom groznicom, dok danas nema razloga za paniku. Osim redovne deratizacije, mnogi građani u svojim domaćinstvima djeluju preventivno. Održavaju higijenu u domovima, paze na odlaganje otpada i sami kupuju sredstva za zaštitu.

Bolesti koje uzrokuju glodari mogu prenositi krpelji, bubašvabe, žohari i mravi, a oboljenja su bakterijska i virusna.

– Riječ je o sljedećim oboljenjima – tuaremiji, leptospirozi, salmonelozi, te virusnim poput slinavke i šapa, hemoradične groznice sa bubrežnim sindromom i od parazitarnih oboljenja imamo trihinelozu i lajšmaniozu – kaže Milica Otković, načelnica epidemiološke službe u Domu zdravlja.

Deratizacija se finansira iz gradskog budžeta za objekte kojima gazduje grad, predškolske, školske ustanove, sakralne i vjerske objekte, javne i zelene površine i parkove, otvorene i zatvorene kanale, kanalizacione mreže i deponije smeća.

– Apelujemo na građane da izađu u susret ekipama koje vrše preventivnu deratizaciju i da vode računa o tome da djeca ili domaće životinje ne dolaze u dodir sa zatrovanim masama – kaže Monja Kasalović, načelnica odjeljenja za društvene djelatnosti.

Sistematska deratizacija je obavezna na svim javnim i privatnim površinama radi sprečavanja oboljenja koje prenose glodari. Za dezinsekciju i deratizaciju, u gradskom budžetu planirano je 85.000 KM.

Izvor: RTRS

Comments are closed.