Deset žiranata vraća Štekovićeve kredite

Nakon što je žirant Mirko Mrđa hicem iz pištolja oduzeo sebi život ispred kuće dužnika Gorana Štekovića, u ponedjeljak je nekoliko ogorčenih Prijedorčana ustvrdilo da je i njih doveo do prosjačkog štapa.
Tvrde da ih ima 10 u grupi koji Štekovićeve kredite vraćaju u iznosu većem od 400.000 maraka sa kamatama. Mrđa je izvršio samoubistvo kad više nije mogao da se izbori sa tuđim kreditom, koji je, kako smo nezvanično saznali, iznosio sa kamatama oko 200.000 maraka.
Igor Beben (35), vlasnik Transportnog preduzeća „Beben“, kaže da je zbog Štekovićevih kredita bankama kao žirant već uplatio oko 70.000 maraka.
„Još imam kreditnih zaduženja kao Štekovićev žirant. Zbog izmirenja njegovog duga kreditno sam zadužio i svoju porodicu. Bankama sada vraćamo kamate. U jednom trenutku u samo dva mjeseca sam morao da uplatim ratu od 18.000, a potom i 20.000 maraka, što je bilo neizdrživo. Bukvalno sam gotovo godinu radio samo za otplatu njegovog kredita“, govori ogorčeni Beben.
Priča da su prevareni žiranti Gorana Štekovića sada ljudi koji su ostali bez novca, zdravlja i imovine. Dodaje da je tragična sudbina Mrđe, koji je bio vlasnik turističke agencije i nije izdržao teret tuđeg kredita, opomena za sve.
„Zbog toga bi Šteković trebalo barem da se sramoti. On na svojoj duši nosi Mrđinu smrt i tešku sudbinu njegove supruge, djece i unučadi“, priča Beben, koji je u više navrata zbog vraćanja Štekovićevog kredita telefonom kontaktirao dužnika jer nije u Prijedoru.
„Goran mi je govorio da se strpim, te da će, kada bude bio u mogućnosti, početi da vraća svoj kredit. Otišao je u Sloveniju prije dvije godine . U Prijedoru je imao firmu „Šteković-transport“. Bavio se izvozom ogrevnog dreveta i godišnje je izvozio oko 400 kamiona ogreva za Italiju. Njegova čista zarada je bila minimum 200 evra po kamionu. Bio je moćan privrednik pa nisam ni posumnjao u njegove zle namjere kada sam pristao da mu budem žirant. Kod proširenja firme i Šteković je meni bio žirant. Ništa nije upućivalo na prevaru, nego pomaganje između prijatelja“, kaže Beben.
Tvrdi da je zajedno sa grupom prevarenih žiranata, među kojima je bio i sada pokojni Mrđa, prijavljivao Štekovića policiji u Prijedoru i Odjelu za privredni kriminal, ali povratne reakcije nije bilo.
Goran Zec, vlasnik Transportnog preduzeća „Zec-transport“, kaže da je na ime podignutih Štekovićevih kredita bankama i mikrokreditnim organizacijama već vratio iznos veći od 100.000 maraka.
„Štekoviću sam bio žirant na kredit od 140.000 maraka, a ostalo mi je da vratim još nekih 36.000. Zbog toga je moje preduzeće od nekada četiri prodajna objekta svedeno na prodavnicu. Imao sam osam kamiona, a danas tek četiri. Od nekadašnjih 49 radnika, sada ih imam samo devet. Najviše me je pogodilo samoubistvo našeg prijatelja koji se ubio ispred Štekovićeve kuće. Mirko je bio uzoran domaćin i privrednik. Banke su od njega zbog Štekovićevog kredita tražile da im u godini dana namiri dug koji je sa kamatama iznosio oko 200.000 maraka. Čovjek to nije izdržao. Svi računi bili su mu blokirani, a imovina pod hipotekom“, priča Zec.
Zec ističe da je Mrđa najavljivao da će se ubiti, te da je nedavno tražio po Prijedoru da mu neko pozajmi bar 3.500 maraka.
„Najgore je što potpisom mjenice žiranti dužnicima daju svu svoju imovinu na raspolaganje. Ja sam u kreditnom odnosu sa Štekovićem izgubio mnogo toga. Svako onaj ko potpiše mjenicu neka računa na svoj krah“, govori Zec.
I Zec kao i ostali prevareni žiranti u slučaju „Šteković“ žele samo da se njihova agonija završi. Prijedorčani vjeruju da će institucije odraditi svoj dio posla, te da će se sistem po kome tuđe dugove otplaćuju žiranti, a ne dužnici promijeniti.
Zbog neradnog dana juče su izostale zvanične reakcije na ovaj slučaj u policiji, ali se nezvanično saznaje da je policijska istraga u slučaju „Šteković“, nakon samoubistva Mrđe, intenzivirana. Štekovićevi roditelji, pred čijom se kućom Mrđa ubio, ni u ponedjeljak nisu željeli da daju informacije za javnost, rekavši kratko da se sve informacije u vezi sa njihovim sinom mogu provjeriti u policiji.
Nezavisne novine

Comments are closed.