Dijete primorano da sjedi na betonu s ispruženom rukom

Dječak ne stariji od pet godina posljednjih dana viđan je u glavnoj ulici u Prijedoru kako satima, obično predvečer, prosi sjedeći oskudno obučen i promrzao na komadu kartona na betonu.

Uhodan scenarij
Uhodan i prilično emotivan scenarij na koji su nasjeli brojni Prijedorčani, od kojih su neki osim novca djetetu davali hranu, pa čak kupovali i garderobu, budnim okom sa strane pratile su dvije djevojke dvadesetih godina. S njima u pratnji dječak, a povremeno i nešto mlađa djevojčica, danima su dolazili na „posao“ u centar grada, mada su na meti bili i neki od kafića, pred kojima su djeca strpljivo obučavana kako da prose. Radomir Dukić, načelnik SJB Prijedor, jučer je kazao da je ovaj slučaj navođenja na prosjačenje samo jedan od tri koje je policija evidentirala u toku prošlog mjeseca.
– Riječ je o prekršajnim kaznama koje je gotovo nemoguće naplatiti. U Prijedor, a riječ je u većini slučajeva o licima romske nacionalnosti, dolaze iz Federacije BiH, uglavnom iz Zenice, Doboj-Juga, Viteza, Živinica, Gračanice, Tuzle. Od 30 slučajeva prosjačenja zabilježenih u prošloj godini, 26 su počinile osobe koje su u Prijedor došle sa strane, a samo četiri one koje žive u Prijedoru. Stranih državljana koji se bave prosjačenjem na području Prijedora nije bilo – kazao je Dukić i dodao da se novčane kazne za ovo djelo kreću u rasponu od 200 do 800 maraka. U policijskoj statistici stoji i to da je u 28 slučajeva zabilježeno klasično prosjačenje, a u dva navođenje na prosjačenje, za koje je izrečena novčana kazna od samo 400 maraka.

Kvare ugled
Na prosjake koji dolaze u Prijedor ljuti su domicilni Romi, njih oko 650. Posebno predsjednik Udruženja Roma Ramo Salešević, koji kaže da im oni koji prose kvare ugled. Neki od domicilnih Roma koji žive u Rudničkoj ulici u Prijedoru, a koji uglavnom žive od svog rada na deponiji gdje se bave prodajom sekundarnih sirovina, tvrde da su s prosjacima koji dolaze sa strane imali i problema.
– Napadaju nas, dolaze kod nas, smetaju nam, govore nam svašta, zovu nas Ciganima, čak i kradu od nas – priča Hašim Šaćiri koji egzistenciju obezbjeđuje na gradskoj deponiji Kurevo.

Roditeljske zloupotrebe

S pojavom prosjačenja upoznati su i u Centru za socijalni rad u Prijedoru.
– Nekoliko akcija policije u suzbijanju prosjačenja pokrenuto je u saradnji s radnicima Centra. Neki od prosjaka privođeni su i u prihvatnu stanicu Centra, u kojoj su boravili nekoliko dana dok se nije ustanovilo odakle su. Poznato nam je da ima djece koja skitaju i prose i koje roditelji zloupotrebljavaju. Pokušavamo da pronađemo roditelje i da toj djeci pomognemo onoliko koliko to možemo – kazala je Radenka Karajica, radnica Centra.

Dnevni avaz

Comments are closed.